Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maian Lomp
Maian Lomp Foto: Madis Sinivee / Scanpix

Toome teieni raadio Elmar 11. nädala muusikauudised. Tuberkuloited kostitab oma fänne uue looga, ansambel Laine lööb endiselt laineid, Maianil ilmus singel «Palava pudru», poelettidel nüüdsest Jaak Joala uus duettide kogumik.

Tuberkuloited kostitab peagi fänne uue kevadise looga

Ansambli Tuberkuloited solist Indrek Raadik tähistas 13. märtsil sünnipäeva. Elmari päevaprogrammi saatejuht Raen Väikene soovis talle telefoni teel õnne ja uuris, millega Tuberkuloited tegeleb.

Indrek Raadiku sõnul tegutseb bänd praegusel ajal hobi korras ja täpselt nii palju, kui aega on. Fännide rõõmuks kostitab Tuberkuloited kuulajaid lähinädalatel uue kevadise lauluga.

Energiline lugu kannab pealkirja «Läänemere aknal» ning räägib igavikulistest teemadest – armastusest, üksiolemisest, leidmisest.

Tuberkuloited tegeleb kevade jooksul ka oma albumite digitaliseerimisega. Peagi on võimalik kõiki bändi albumeid digikanalitest kuulata.


Ansambel Laine lööb endiselt laineid

Ansamblil Laine täitub 2020. aastal ansambli  asutamisest 60 aastaringi. Bänd saatis sel nädalal meile raadiosse mõni aeg tagasi salvestatud laulu pealkirjaga «Ma tähte näen». Tegu on 1974. aasta Eurovisiooni 3. koha lauluga, mida esitasid Hollandi muusikud ning mille pealkirjaks on originaalis „I See a Star“.

Laine alustas 1960ndatel aastatel oktetina, 1970ndatel ja 80ndate algul kuulus ansamblisse kuus lauljannat, hiljem on koosseis veelgi vähenenud. Erinevalt paljudest «eakatest» ansamblitest, on hakkama saadud originaalliikmetega.

Praegu kuuluvad ansamblisse Merle Lilje, Krista Grinbergs-Raigla ja Sirje Põllu.

Ansamblit Laine on saatnud vilgas kontserttegevus siiani.


Maianil ilmus urban-sugemetega lugu «Palava pudru»

Eelmisel aastal kuulajaid uue ja eestikeelse imagoga üllatanud Maiani hitt «Sinise leegiga» sai järje. Nimelt on ilmunud urban-sugemetega lugu «Palava pudru».

Lugu «Palava pudru» sündis Universal Musicu korraldatud laulukirjutamislaagris, kus osalesid artistid, laulukirjutajad ja produtsendid Eestist, Soomest, Rootsist ning Lätist. Lugu sündis sama grupi koostöös, kes on ka «Sinise leegiga» taga – Tom Olaf Urb, Kaspar Kalluste ja Soome produtsent Rafael Elivuo. Taustavokaaliga toetab Tom Olaf Urb ehk Reket.

Maian kommenteerib, et uus laul räägib tema parima sõbranna armastusest ühe poisi vastu. Armastusest, millele ei tule vastust ja mille ümber keereldakse nagu kass ümber palava pudru. Maiani sõnul tundus talle põnev kirjutada lugu hoopis kellegi teise vaatevinklist, rääkida kellegi teise lugu oma sõnadega.

Laulule on valminud ka video, autoriks Robert Parelo.

Maian Lomp sai tuntuks Eesti Laul 2015 konkursil, kui ta tuli looga «Have You Now» teisele kohale.


Jäääär avaldas naistepäeva puhul koos nelja lauljannaga loo 

Möödunud nädala lõpus avaldas ansambel Jäääär koos külalissolistidega loo, mis kannab pealkirja «Ma kaeban meeste peale nüüd». 

Tegemist on uue versiooniga Jaan Söödi ja Andres Vanapa laulust, mille originaalpealkiri on «Ma kaeban naiste peale nüüd». Esmakordselt 1992. aastal plaadile jõudnud laul on saanud uued sõnad ning seda esitavad Tuuli Velling, Susanna Aleksandra, Brigita Murutar ja Airi Allvee.

Idee lugu värskendada tekkis Jääääre 2011. aasta suvetuuril, mil originaaltekstist inspireerituna sündis Tuksi küla suvilaõuel naislauljatele sobiv versioon. Laulu sõnad on kirjutanud Tuuli Velling.


Ilmus Jaak Joala duettide plaat

Ilmunud on Jaak Joala järjekorras seitsmes laulukogumik «Ma joobun õnnest». Tegu on kevadise ja lillehõngulise duettide plaadiga.

Koostaja Olavi Pihlamägi sõnul on album kokku pandud Jaagu ja naislauljate duettidest, sest neis on seda õrnust, mida mees saab üles näidata naise vastu. Pihlamägi lisab, et Jaagu duettide puhul on hämmastav tema muusikaliste kaaslaste hulk – kokku on neid kümme. Enim on Jaak laulnud duette Marju Kuudiga, lausa viis.

Plaadi nimilooks on «Ma joobun õnnest», mis nii avab kui ka lõpetab helikandja. Mõlemad esitused on erinevad, kuid oma armuigatsuses sarnased – ühes on Jaagu partneriks Marju Kuut, teises Silvi Vrait.

Plaadil on duetipartneriteks veel Heidy Tamme, Kristi Tammik, Anne Grünberg, Marika Bahvalova- Eensalu, Marika Urb, Marju Länik, Liilia Vahtramäe-Kotkas ja «Entel-tenteli» lauluvõistluse täht Anu Viileberg.

Pooled plaadil kõlavatest lauludest on meie heliloojate looming, pooled seitsmekümnendatel populaarsete laulude eestikeelsed kaverid.

Rubundi avaldas albumi «Mõttemets»

Rubundi loodi 2015. aasta südasuvel. Eneseiroonilist originaalloomingut esitava põhikoosluse eesotsas on laulukirjutaja, laulja ja kitarrist Liisa Tetsmann. Trummidel annab ansamblile rütmilised panused Indrek Tetsmann. Kontrabassil on Tõnis Tüür.

Rubundi värske album kannab pealkirja «Mõttemets» ning plaadiesitluskontsert toimub 2. mail Telliskivi Loomelinnakus restoran/baaris Kivi Paber Käärid.


Liina Saare «Õhtulaulud» on loodud meie armastatud poeetide tekstidele

Muusik Liina Saar esitles emakeelepäeval uut singlit «Raudahjus põlesid puud». Tegemist on lauluga tema peagi ilmuvalt albumilt.

Kauni tämbriga laulja-laulukirjutaja Liina Saar on tuntud koosseisudest MiaMee, Elletuse ja Verbarium. Jazzkaare juubelifestivali avapäeval, 19. aprillil esitleb lauljanna oma uut albumit «Õhtulaulud».

Liina Saarega koos musitseerivad tunnustatud jazzmuusikud Joel Remmel, Jaan Jaanson, Mihkel Mälgand ja Ahto Abner.

Uue plaadi muusika sündi inspireeris eelkõige eesti keele ilu, tänutunne ja armastus. Lisaks Anna Haava, Betti Alveri ja Juhan Liivi luulele on uue albumi laulutekstide autorid meie kaasaaegsed lüürikud Jaan Pehk, Jan Kaus, Jaan Tätte ning Maian Kärmas.


Soomlaste «Mandoliinimies» pandi eesti keelde

Eestikeelse kuue on saanud soome laulja Hectori lugu «Mandoliinimies». Eesti keeles esitavad seda Kaido Kaha ja Joonas Tuuling, emakeelse teksti autor on Andres Määr.

Kaido Kaha sõnul oli tal mõte seda laulu eestindada juba neliteist aastat. 2005. aastal kohtus ta soomlastega, kes alguses ei teadnud tema nime ning kuna ta liikus seltskonnas alati mandoliiniga, sai ta endale hüüdnimeks Mandoliinimees.

Selle aasta veebruaris toimus Põlvas kontsert «3 G-duuri mandoliini», kus Kaido esitas seda lugu koos Eesti Mandoliiniorkestri eestvedaja Joonas Tuulinguga. Publikule lugu väga meeldis, nii saigi pala linti tehtud.


Machete ühendas Juhan Viidingu luule riffirokiga

Maavillase stonerroki ansambel Machete liigub oma esimese kauamängiva suunas. 

Emakeelepäeval avaldas ansambel laulu  «Hämar», mille kohta bänd on ise öelnud, et tegemist on Juhan Viidingu luulega mõnusas riffiroki kastmes. 

Ansambel Machete liikmed on:

laul, kitarr – Ragnar Toompuu;
soolokitarr – Jan Viileberg;
klahvpill – Üllar Priks;
trummid – Kristo Joosep;
basskitarr – Taavet Niller;
ansambli tugiisik – Harlet Orasmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles