Indrek Raudne: mul pole midagi häbeneda ega kahetseda

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne
Indrek Raudne Foto: www.raudne.ee

Elamislubadega äritsemise skandaali sattunud riigikogu saadik Indrek Raudne (IRL) kinnitab, et ta pole teinud midagi korruptiivset ega kriminaalset.


Milline on olnud teie roll elamislubade äris?

Minul ja Nikolai Stelma­chil ei ole ühtegi ühist firmat, mis tegeleks «elamislubade vormistamisega». Minu firma Integer Invest ei tegele erinevalt Stelmachile kuuluvast firmast Advisory Partners selliste tavapäraste investeerimis-vahendamisbüroode teenustega nagu raamatupidamine, auditeerimine, juriidiline nõustamine ega asjaajamisteenustega.

Stelmachi Advisory Partnersi teenuste seas on  tõesti õigusabiteenused ja asjaajamisteenused, mille osutamise raames võidakse kliendi soovil aidata osanikel vastavatele riigi seatud nõuetele taotleda ettevõtluse alusel elamislubasid.

Minu firma Integer Invest osutab ainult ärikinnisvara vahenduse ja nõustamise alast teenust ja vaid osa OÜ Integer Investi klientide või vahendatava tehingu osapoole füüsilistest isikutest osanikud on pärit Euroopa Liidu välistest riikidest. Ja nimetatud firmade osanikel on eranditult  kõigil juba Eestis ettevõtluse alal tegutsemiseks riigi poolt elamisluba väljastatud. Ma soovitan nii meedial kui ka poliitikutel teha endale kõigepealt asjaolud täpselt selgeks ja siis hakata kommenteerima.

Mis täpsemalt toimub Tallinna vanalinnas Kooli 1/3 asuva maja ligi 20-ruutmeetrises  korteris, mis teile kolmele kuulub ja kuhu on registreeritud umbes sadakond firmat?

Kooli 1/3 asuvas majas kuulub OÜ Centennial Investmentsile kaks korteriomandit üldpinnaga 104 m2, mis moodustavad eraldi majaosa. See kinnisvara on kasutuses ja välja renditud äripinnana. Üheks peamiseks rentnikuks on OÜ Advisory Partners, kes osutab raamatupidamis-, firmajuhtimis-, õigusnõustamis-, finantsnõustamis- ja asjaajamisteenuseid jms.

Advisory Partnersil kui rentnikul on õigus osutada nende teenuste raames ka nn company house teenuseid, mistõttu on sinna registreeritud ka Advisory Partnersi klientide ettevõtteid, sealhulgas ka Euroopa Liidu suhtes kolmandate riikide kodanikele kuuluvaid ettevõtteid. Registreeritud on ettevõtete juriidilised aadressid, mitte kodanikud.

Kuidas toimus elamislubade kvootide limiidi suurendamine? On raske uskuda, et siseminister Ken-Marti Vaher sellest ärist ei teadnud või kaasa aidata ei soovinud. On see olnud teil teemaks?

Elamislubade kvoot on kehtestatud seadusega, mis on kindel protsent elanikkonnast. Seoses kuritarvitustega üht liiki elamislubadega – töötamise alusel, mitte ettevõtluse alusel –, tõstis valitsus selle seaduses lubatud maksimummäärani. Seda taotlesid minu teada kõik ettevõtlusorganisatsioonid, alates Kaubandus- ja Tööstuskojast, Teenustemajanduse Koja, Finance Estonia ja tööandjate keskliiduni.

Ken-Marti Vaher ei tea minu firma OÜ Integer Investi äritegevusest minu teada mitte midagi. Meil omavahel pole sellest lihtsalt kunagi juttu olnud. Ma ei saa välistada, et ta on kuulnud laialt teada fakti, et ma tegelen ärikinnisvara vahendusega.

Teie erialaks on kinnisvara. Kui palju tehinguid on toimunud elamisloa saanutega, milliseid investeeringuid toonud, kuidas on Eesti riik võitnud?

Ärikinnisvara osas on Integer Invest tänavu läbi ärivahendus- ja ärinõustamislepingute seotud seitsme tänaseks toimunud tehinguga, kus üheks osapooleks on olnud ettevõtted, mille vähemalt üheks osanikuks on väljastpoolt ELi pärit, Eesti riigi poolt ettevõtluseks väljastatud elamisloaga ettevõtja. Otseinvesteeringute kasulikkusest ja vajalikkusest Eesti majandusele soovitan lugeda kõigi taasiseseisvumisaegsete peaministrite ja majandusministrite kõnesid.

Kogu lugu on nimetatud korruptiivseks, kriminaalseks, võimalikuks mõjuvõimuga kauplemiseks, ohuks riigi julgeolekule. On teil põhjust muretsemiseks?

Ei ole. Indrek Raudne ja mulle kuuluv OÜ Integer Invest on suhelnud ja suhtleb edaspidi igasuguse probleemideta kõikide riigi ettevõtluse üle järelevalvet tegevate riigi institutsioonidega ja riigi julgeolekut tagavate institutsioonidega. Mina ei ole teinud midagi korruptiivset, kriminaalset ega kaubelnud mõjuvõimuga. Mul ei ole midagi häbeneda ega kahetseda.

On see äriskeem olnud ka allikaks IRLi parteikassale?

Milline äriskeem? Kui küsite, et kas OÜ Integer Investi äritegevus on kuidagi seotud, siis kinnitan, et OÜ Integer Invest pole seotud ega pole kunagi seotud olnud absoluutselt ühegi tegevusega, mis oleks olnud seotud IRLiga või mis tahes muu erakonnaga või nende rahastamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles