Trumpi advokaati kahtlustatakse välisagendina tegutsemises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Cohen.
Michael Cohen. Foto: SHAWN THEW / EPA / SCANPIX

Eriuurija Robert Muelleri meeskond hankis juurdepääsu USA presidendi Donald Trumpi endise advokaadi Michael Coheni e-kirjadele, kuna kahtlustas, et Cohen võis tegutseda välisagendina.

Täna avalikustatud kohtudokumendid kinnitavad, et Mueller soovis 2017. aasta 18. juulil saada ligipääsu Coheni isiklikule meilikontole. Muelleri palve aluseks oli kahtlus, et Cohen on rikkunud mitmeid seadusi, muu hulgas jätnud ennast registreerimata välisagendina.

Kuna kohtudokumentidest selgub, et Mueller veenis juba 2017. aastal kohtunikku Coheni meilikontole ligipääsu saama, oli Cohen uurimise all juba aasta varem kui seni arvatud.

Dokumentidest ei selgu, milles Cohenit täpsemalt kahtlustati. Teadaolevalt sai Trumpi üks lähedasemaid liitlasi 2017. aastal konsultatsioonide eest raha Lõuna-Korea lennundusfirmalt ja Kasahstani pangalt.

Andmetest selgub, et Muelleri meeskond uuris Coheni Gmaili meilikontot, et leida, kas advokaat on saanud välisriikide valitsustelt või ettevõtetelt hüvesid või kas Cohen on nende heaks töötanud.

Kohtudokumendid avaldas New Yorgi föderaalkohus, kus Cohen end eelmisel aastal kampaaniarahastuse reeglite rikkumises ja isiklikes majanduskuritegudes süüdi tunnistas.

Varem ei olnud teada, et Cohenit kahtlustati välismaalaste esindamises ilma sellest USA võimudele teatamata. Cohenile mõisteti olemasolevate süüdistuste alusel kolme aasta pikkune vabadusekaotus, mis algab mais.

Täna avalikustatud dokumentides sisaldub sadu lehekülgi, milles vähemalt 19 keskenduvad Trumpi kampaania finantseerimisele. Need leheküljed on täielikult mustaks retušeeritud, mis viitab sellele, et Muelleri meeskond tegeleb endiselt nende uurimisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles