Elektrijaam põhjustas Lõuna-Koreas 5,4 magnituudise maavärina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pohangi tänaval maavärina tagajärjel tekkinud kahjustused.
Pohangi tänaval maavärina tagajärjel tekkinud kahjustused. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Lõuna-Koreas 2017. aastal toimunud Pohangi maavärina põhjustas eksperimentaalne geotermaalelektrijaam, teatasid valitsuskomisjoni eksperdid täna.

Riigi kaguosas Pohangi sadamalinnas registreeriti 2017. aasta novembris maavärin magnituudiga 5,4. See on seismiliselt stabiilses Lõuna-Koreas tugevuselt teine maavärin. 

Kümned inimesed said viga ja üle 1500 jäi kodutuks.

Valitsus moodustas maa-aluste tõugete põhjuse väljaselgitamiseks komisjoni, mis leidis aastase uurimise tulemusena, et süüdlane oli maasoojuselektrijaam.

Maapõue energiat kasutav jaam oli protsessi käigus tekitanud seismilist aktiivsust, ütles uurimisrühma juht Lee Kang-kun.

«Aja möödudes vallandas see Pohangi maavärina,» ütles Lee ja lisas, et komisjoni hinnangul oli tegemist inimtekkelise, mitte loodusliku maavärinaga.

Pohangi elanikud esitasid pärast maavärinat valitsuse vastu hagi, valitsus väljendas tõsist kahetsust.

Uurimise ajaks seisma pandud elektrijaam suletakse jäädavalt, teatas kaubandus-, tööstus- ja energiaministeerium avalduses.

Elektrijaama ehitamisele kulus 71 miljonit dollarit ja see alustas tööd 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles