EV100 tähistav vabadusekunst jõudis 100 000 külastajani (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn Art Space’i omanik Jaak Visnap. 
Tallinn Art Space’i omanik Jaak Visnap. Foto: Sander Ilvest

Eesti 100. sünnipäevaks Eesti tippkunstnike poolt loodud 21 vabadusest kõnelevat teost on tänaseks näinud 100 000 inimest. Suure publikuhuvi tõttu jääb näitus Tallinn Art Space'i galeriis avatud Esto päevade ja juubelilaulupeoni.

Möödunud augustis Kumus esitletud töid on enim käidud vaatamas T1 Mall of Tallinnas asuvas Tallinn Art Space galeriis. Tänaseks on loendurid registreerinud üle 70 000 külastaja. Ülejäänud 30 000 vaatajat on näitustel käinud Eesti Rahva Muuseumis Tartus ja teistes väiksemate linnade galeriides.

Tallinn Art Space’i juhi Jaak Visnapi sõnul on T1-te rajatud galeriid saatnud suur edu. «Täna võin julgelt öelda, et esmapilgul hullumeelsena näiv idee tuua tippkunst kaubanduskeskusesse on ennast igati õigustanud. Ma olen sügavalt veendunud, et kunst ei tohi olla uhke, vaid peab tulema ise inimeste juurde. Ma näen Tallinn Art Space’i T1 galeriis igal nädalavahetusel perekondi, kes muidu ehk kunstisaali ei jõuakski, kuid on meile sattudes lausa vaimustuses, sest inimesed janunevad uute teadmiste järele,» kirjeldab Visap Tallinn Art Space’i rolli kunstialase teadlikkuse kasvatamisel.

Tallinn Art Space’i peasaalis on üleval näitus «Vabadus 21. sajandil», mis koondab 21 kaasaegse tippkunstniku 21 vabadusest kõnelevat teost. Teiste hulgas on kollektsioonis Jüri Arraku, Leonhard Lapini, Marko Mäetamme, Navitrolla ja Hardi Volmeri tööd.

Tänaseks on 100 kollektsioonist üle 30 endale omanikud leidnud. Visnapi sõnul võtsid nad endale ambitsioonika eesmärgi pannes ühte kollektsiooni 21 Eesti kunsti tippteost, mida eraldi osta ei ole võimalik. «Ma näen, et kogumik on suurepäraseks stardipunktiks alustavale kunstikollektsionäärile, kes soovib investeerida kindla kvaliteediga Eesti kunsti, mille väärtus ajas stabiilselt kasvab. Mõned meie kollektsioonid on läinud ka pere- ja sõpruskondadele, kes on teosed vennalikult omavahel ära jaganud,» räägib Visnap.

Selleks, et ülemaailmselt miljoni külastajani jõuda tahtev näitus jääb Eestis avatuks kuni juuli alguses toimuva laulupeoni. «Meiega on ühendust võtnud paljud väliseestlased, kes sooviksid väga näitust oma silmaga näha ja kes plaanivad Eesti külastada just laulupeo ajal,» räägib Visnap, kelle eesmärgiks on viia Eesti kaasaegne kunst maailma.

Tallinn Art Space’i galerii Eesti kunstimaastikul unikaalne kunstiruum, mis toob kokku kaasaegsed Eesti kunstnikud ja nende loomingu, ajaloolised litograafia traditsioonid ning tänapäevase publiku. Jaak Visnapi juhitavas Eesti Litograafiakeskuses, mis tegutseb sümbioosis Tallinn Art Space galeriiga, on viimase 16 aasta jooksul litograafiat ehk kivitrükki trükkinud rohkem kui sada tuntud Eesti kunstnikku, nende hulgas Evald Okas, Kaljo Põllu, Raul Meel, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Evi Tihemets, Marko Mäetamm, Maarit Murka, Kaido Ole ja paljud teised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles