Kasumit kaotav BMW hakkab kulusid kärpima

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon kahtlustab BMWd kartelli loomises.
Euroopa Komisjon kahtlustab BMWd kartelli loomises. Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS

Saksa autotootja BMW hoiatas kolmapäeval, et selle maksueelne kasum jääb tänavu oluliselt alla eelmise aasta tasemele, ja teatas ka suurejoonelisest kulukärpeprogrammist.

BMW pressiesindaja sõnul võib väljend «oluliselt alla jääma» viidata üle 10-protsendisele langusele.

Autokontserni tulemust mõjutavad tänavu negatiivselt suured investeeringud elektriautodesse, valuutakursside kõikumine ja toormehindade kasv, teatas firma.

Samal ajal kulutatakse raha ka Euroopa Liidu rangemate süsihappegaasiemissiooni regulatsioonide täitmiseks.

Juhtkond ootab mõningat BMW ja Mini kaubamärgi autode müügikasvu ja tegevuskasumi marginaali paranemist, ehkki see peaks endiselt jääma allapoole eesmärki kaheksa protsenti. 

«Jätkame kasvuks, tulemuse parandamiseks ja tõhususeks vajalike meetmete jõulist rakendamist,» ütles finantsjuht Nicolas Peter kontserni igaaastasel pressikonverentsil.

BMW plaanib kulukärpeplaaniga säästa 2022. aastaks 12 miljardit eurot läbi «tõhususe parendamise», mille seas on ka tootevaliku keerukuse vähendamine.

«Meie ärimudel peab digitaalsel ajastul kasumlik püsima,» ütles tegevjuht Harald Krüger.

Sel aastal palgatakse kontserni tööle peamiselt IT-spetsialiste, samal ajal kui üldine töötajate arv peaks jääma 135 000 juurde.

BMW teatel lubab Teise maailmasõja järgse põlvkonna pensionile jäämine «kohandada äri veelgi enam tulevikuteemadele».

Ettevõtte prognoos tugineb eeldusel, et Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust leppega ja Ühendriigid ei kehtesta Euroopa Liidu autodele imporditariife.

«Arengud tariifide vallas on jätkuvalt oluline ebakindluse põhjustaja,» märkis finantsjuht Peter, lisades, et tulemust halvendab ka Brexit.

BMW aktsia kukkus Frankfurdi börsil keskpäeval 4,6 protsenti. Börsiindeks DAX 30 langes 1,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles