3 asja, mida peab iga rase tingimata meeles pidama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: freestocks.org / Pexels

«Nüüd pead sa kahe eest sööma,» noogutavad paljud heasoovlikud tädikesed ja hakkavad sulle kandikutega toitu tassima, niipea kui on märganud su õnnistatud olekut. Tegelikkuses ei pea sa aga sugugi topelt sööma. On hoopis olulisemaid asju, millele rasedana tähelepanu pöörata.  

Lisakalorid kuluvad alles neljandast raseduskuust ära ja sedagi vaid kümne protsendi ulatuses ehk siis vaid 300 kalorit lisaks, kirjutab Missmum. 

Kaloritest märksa rohkem tuleb rasedana mõelda mineraalainetele. Viimaseid saab muidugi ka toidulisandite vormis manustada, kuid eelkõige peaksid nad olema ikka toidus esindatud. 

1. Raud

Raud on tähtis nii emale kui lapsele. Rauataset saad suurendada eelkõige marjade, rohelise köögivilja ja lihaga. Ära unusta ka suurepärast peedimahla, mis lisaks suurele rauasisaldusele turgutab vereringet ja on antioksüdandirikas. 

2. Foolhape

Foolhape on nii imikutele kui rasedatele eriti tähtis, kuna see aitab närvisüsteemil kujuneda. Foolhapet sisaldavad suuremas kogusesnii pähklid kui täisteratooted, rohelistest köögiviljadest lehtkapsas ja spinat. Foolhapperikkad on veel pärm, kuumtöödeldud broileri- ja veisemaks, tursamaksakonserv, keedetud munakollane, maapähklid ja oad. Lisa oma menüüsse ka kaerahelbed, seemned ja marjad.

Reeglina soovitatakse raseduse esimesel kaheteistkümnel nädalal foolhapet ka tablettide kujul tarbida. 

3. Kaltsium 

Kaltsium toetab beebi kasvamist ja seda sisaldavad eelkõige lehtköögiviljad — leht- ja peakapsas — ja piimatooted. Kui lehmapiimatooted pole sinu maailm, saad kaltsiumit ka taimepiimadest, näiteks mandli-, riisi- või sojapiimast. Kasu on ka apelsinimahlast. Taimedest eelista naeripealseid, mandleid, viigimarju, brokolit, basiilikut ja peterselli.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles