Prantsusmaa välistas Brasiilia liitumise NATO-ga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Jair Bolsonaro visiidil Ameerika Ühendriikidesse.
Brasiilia president Jair Bolsonaro visiidil Ameerika Ühendriikidesse. Foto: Ron Sachs / CNP / MediaPunch / RS/MPI/Capital Pictures / Scanpix

Prantsusmaa tõrjus USA presidendi Donald Trumpi vihjet, et Brasiilia võib saada NATO liikmeks, kuid kinnitas, et Lõuna-Ameerika riik võib saada allianssi globaalseks partneriks.

Prantsuse välisministeerium märkis, et Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioonil (NATO) on kindlad geograafilised piirid ja Põhja-Atlandi lepingu artikkel 10 järgi saab liikmesust taotleda mistahes Euroopa riik.

Trump tõstatas eile Valges Majas Brasiilia presidenti Jair Bolsonarot vastu võttes võimaluse, et Brasiiliast võiks saada NATO liige.

«Ma kavatsen määrata Brasiilia tähtsaks NATO-sse mittekuuluvaks liitlaseks või võimalik isegi, kui hakata selle peale mõtlema, et NATO liitlaseks,» ütles Trump.

Muudatus NATO aluslepingu artiklites, mis lubaks allianssiga liituda ka Euroopa välistel riikidel, vajaks kõigi 29 liikmesriigi heakskiitu.

Samas võib Brasiiliast saada NATO globaalne partner, mis tähendaks, et selle relvajõud võivad osaleda allianssi missioonidel ja operatsioonidel. Praegu selle üle kõnelusi ei käi.

«NATO saab alustada dialoogi ja konkreetset koostööd partneritega, nagu ta on teinud juba pea 40 mitteliikmesriigiga ja rahvusvahelise organisatsiooniga, sealhulgas Ladina-Ameerikas,» märkis Prantsuse välisministeerium.

Möödunud aastal sai Colombiast esimene NATO partnerriik Ladina-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles