PERSOON. Viimase nõukogudeaegse juhi lahkumine

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelbasõ´ks ehk riigi juhiks kutsutud Nursultan Nazarbajev võis õigeaegselt ametist loobudes ennast hea strateegina näidata. 
Jelbasõ´ks ehk riigi juhiks kutsutud Nursultan Nazarbajev võis õigeaegselt ametist loobudes ennast hea strateegina näidata. Foto: Šamil Žumatov/Reuters/Scanpix

Teisipäeval pani ootamatult ameti maha maailma viimane nõukogude ajast jäänud riigijuht Nursultan Nazarbajev, kes oli pea 30 aastat Kasahstani oma näo järgi ehitanud. Kuigi Nazarbajevi tiitliks ei saa enam kirjutada «president», säilitab jelbasõ’ks ehk rahva juhiks kutsutud Nazarbajev oma tähtsa rolli Kasahstani poliitilise masinavärgi juures.

Erinevalt teistest autokraatiale kalduvatest Kesk-Aasia riigijuhtidest, läks Nazarbajev üleeile Astanas otse-eetrisse ja teatas, et riigil on vaja uut juhtide põlvkonda. Seejärel allkirjastas ta dekreedi, millega kuulutas oma presidendiaja järgmise päevaga lõppenuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles