Euroopa ainus tõeline IT-hiiglane

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAPi juht Bill McDermott ja USA president Donald Trump mullu jaanuaris Davosi majandusfoorumil Šveitsis. 
SAPi juht Bill McDermott ja USA president Donald Trump mullu jaanuaris Davosi majandusfoorumil Šveitsis. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

Vähemalt kümmekond aastat on kahetsusega nenditud, et Euroopa infotehnoloogia valdkond kipub Põhja-Ameerika ja Aasia omast kaugele maha jääma. Näiteks on toodud, et ainus maailmanimega infotehnoloogiakompanii on Skype, mis nüüd kuulub USA tarkvaragigandile Microsoft.

Tõsi, päris viimastel aastatel on nimetatud ka muusika voogedastuskompaniid Spotify ning valuutaülekandefirmat TransferWise, mille asutajad on ka Skype’i loojad.

Tegelikult on Euroopas ka üks infotehnoloogiagigant – Saksamaa tarkvarakompanii SAP, mille eelmise aasta käive ulatus 25 miljardi euroni ning puhaskasum nelja miljardi euroni. Ettevõttel on 335 000 klienti enam kui 180 riigis, sealhulgas Eestis. Tõsi, Eesti üksuse osa on üsna väike: 2017. aasta käive oli kolm miljonit eurot ning kasum veidi üle veerandi miljoni. Tegemist on suuruselt viienda tarkvaratootjaga maailmas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles