Uus-Meremaa karmistas relvaseadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christchurchi linna relvapood väidab reklaamsildil, et tegemist on maailma suurima omalaadse kauplusega.
Christchurchi linna relvapood väidab reklaamsildil, et tegemist on maailma suurima omalaadse kauplusega. Foto: WILLIAM WEST / AFP / Scanpix

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern teatas täna, et reageerides 50 inimese hukkumisele Christchurchi terrorirünnakus keelustatakse riigis koheselt automaatide ja poolautomaatsete tulirelvade müük.

«Ma teatan, et Uus-Meremaa keelab kõik sõjaväelised poolautomaatsed tulirelvad. Me keelame ka kõik automaadid,» ütles Ardern, tehes teatavaks ka ajutised meetmed, mis peatavad võimalikud relvaostud enne seaduse jõustumist.

Ta lisas, et keelatakse ka suure mahutavusega padrunisalved ja seadmed, mis võimaldavad kiiremat tulistamist.

«Lühidalt, kõik poolautomaatsed tulirelvad, mida kasutati reedel terrorirünnakus, keelatakse selles riigis,» ütles ta.

«Ma olen täiesti veendunud, et uusmeremaalastel, nii neil, kes kasutavad relvi mõistlikel eesmärkidel ja neil, kes pole relva kunagi puutunud, on ühine arusaam sellest, et lihtne ja massiline ligipääs nendele relvadele peab lõppema. Ja täna see lõppeb,» lisas peaminister.

Samuti kutsus peaminister üles korraldama sellist tüüpi relvade tagasiostmine inimestelt mõistliku kompensatsiooni eest. Selline plaan võib hinnanguliselt minna maksma 100 kuni 200 miljonit dollarit.

Vähem kui viie miljoni elanikuga Uus-Meremaal on ringluses kokku umbes 1,2 kuni 1,5 miljonit relva. 

Rahvusvaheline üldsus kiitis Uus-Meremaa valitsust kiire tegutsemise eest relvaseaduse muutmisel.

«Tegemist on kõige kiirema reaktsiooniga valitsuse poolt pärast tragöödiat,» ütles 1990. aastatel Austraalia relvaseadust reforminud Rebecca Peters.

Ameerika Ühendriikide senaator Bernie Sanders ütles, et Uus-Meremaa käitumine on ainuõige viis tulirelvade vägivalla peatamiseks ja kutsus üles järgima Uus-Meremaa eeskuju ka USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles