Kaks meest smugeldasid USAst Eesti kaudu Venemaale kõrgtehnoloogilisi mikrokiipe (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide California prokuratuur esitas süüdistuse kahele mehele, kes smugeldasid USAst Eesti kaudu Venemaale kõrgtehnoloogilist elektroonikat, mida saab kasutada ka sõjatööstuses.

Süüdistuse järgi eksportisid 66-aastane Valeri Kosmatšov ja 66-aastane Sergei Vetrov USAst Eestisse mikroelemente, üritades jätta muljet, et elektroonikakomponentide viimane lõpp-punkt on Eestis. Tegelikult toimetasid mehed elektroonika edasi Venemaale, kirjutab San Francisco Chronicle.

Meestel on Eestis kaks ettevõtet: Adimir OÜ ja Eastline Technologies OÜ, mida mehed elektroonika smugeldamiseks kasutasid. USA kohtumaterjalidest selgub, et ettevõtted ostsid USA tootjatelt aastail 2012–2015 mikroelektroonika komponente.

USA ametnike sõnul saab meeste smugeldatud mikrokiipe kasutada nii tsiviil- kui ka sõjalistel eesmärkidel. Mis sai edasi Venemaale saadetud mikrokiipidest, ei ole uurimine veel selgitanud.

Mõlemat meest ähvardab süüdimõistmisel vähemalt eluaegne vangistus.

Politsei pidas Kosmatšovi kinni mullu septembris Tallinnas ja eelmisel nädalal andis Eesti ta Ameerika Ühendriikidele välja. Kolmapäeval astus ta esimesteks menetlustoiminguteks Põhja-California ringkonnakohtu ette. Kohus otsustas jätta mehe vahi alla, järgmine istung tema süüasjas toimub 28. märtsil.

Ameerika Ühendriikide ametnike andmetel elab Kosmatšov Eestis ning ta on saanud naturalisatsiooni korras Eesti kodakondsuse.

Sergei Vetrov elab Venemaal ja ta on praegu vabaduses.

Mida kujutavad endast süüasjas nimetatud ettevõtted?

OÜ Adimir

Osaühing Adimir on märkinud äriregistris oma põhitegevusalana elektroonika- ja telekommunikatsiooniseadmete ning nende osade hulgimüügi. Ettevõte kuulub 100-protsendiliselt Valeri Kosmatšovile ning mees on alates 16. juunist 1997 ettevõtte juhatuse liige. Valeri Kosmatšov on märgitud ettevõtte tegeliku kasusaajana. Kosmatšov on ühtlasi firma ainus töötaja. OÜ Adimir on asutatud 29. jaanuaril 1993. Firma juriidiline aadress on Tallinn, Akadeemia tee 21E.

Ettevõtte kodulehe kohaselt on tegemist eraõigusliku elektroonika valdkonnas töötava projekteerimis- ja tootmisasutusega. «Firma tegevuse eesmärgiks on ka kõige nõudlikuma kliendi rahulolu tagavate kaasaegsete tehnoloogiliste komplekslahenduste (ideest teostuseni) pakkumine juhtimissüsteemide, logistika terminalide (Andmete Kogumisterminal) ja sonarisüsteemide valdkonnas. Adimir OÜ on Lantronixi ametlik turustaja Eestis, Lätis ja Leedus.»

OÜ Adimir 2018. aasta maksustatav käive oli 51 767 eurot ja 87 senti. Kehtivaid maksehäireid või maksuvõlgu firmal ei ole. Ettevõte teenis 2017. aastal 1,4 miljonit eurot müügitulu, kuid lõpetas majandusaasta 16 066-eurose kahjumiga.

Aasta varem läks firmal märgatavalt paremini. 2016. aastal oli OÜ Adimiri müügitulu 3,4 miljonit eurot ning firma teenis 294 684 eurot puhaskasumit.

Eastline Technologies OÜ

Eastline Technologies OÜ on äriregistri andmetel asutatud 30. novembril 2005 ning ettevõtte põhitegevusala on elektroonika- ja telekommunikatsiooniseadmete ning nende osade hulgimüük. 2005. aastal kandis ettevõte lühikest aega pärast asutamist nime OÜ Tugev Grupp. Alates tänavu 7. veebruarist on ettevõtte juhatuse liige 58-aastane Takhir Shiiafitdinov, kes elab Venemaal. Kaks päeva varem, 5. veebruaril sai Shiiafitdinovist ettevõtte ainuomanik.

Majandusaasta aruannetest selgub, et just 2012. aastal, mil süüdistuste kohaselt smugeldamine alguse sai, kasvas ettevõtte müügitulu pea 2,5 miljoni euro võrra ning ettevõtte kasum oli ligi 122 000 eurot. Aasta varem oli Eastline Technologies veel 12 000-euroses kahjumis.

Eastline Technologies OÜ müügitulu püsis 2012.–2015. aastal stabiilselt 4,1–6,5 miljoni euro vahel, saavutades rekordi 2014. aastal. Peale 2015. aastat algas stabiilne langus. Viimase ehk 2017. aastal esitatud majandusaasta aruande kohaselt oli ettevõtte müügitulu kukkunud 1,6 miljoni euro peale ning ettevõtte lõpetas majandusaasta 635 000-euroses kahjumis. Aruande andmetel oli firmas kolm töötajat. Ettevõtte juriidiline aadress on Tallinn, Peterburi tee 47.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles