Mosambiigis ootab tormi järel päästmist 15 000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosambiiki räsinud tormi järel ootab päästmist veel vähemalt 15 000 inimest.
Mosambiiki räsinud tormi järel ootab päästmist veel vähemalt 15 000 inimest. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Scanpix

Mosambiigis püüavad päästetöötajad ja abiorganisatsioonide liikmed päästa tuhandeid üleujutuste tõttu lõksus olevaid inimesi ning aidata veel paljusid, kelle elu on Aafrika kaguosa tabanud viimaste aastate rängima tormi järel endiselt ohus. Keskkonnaministri sõnul ootab päästmist vähemalt 15 000 inimest.

«Eile loetlesime 15 000 inimest, kes siiani ootavad päästmist. 15 000 inimest, kelle olukord on halb. Nad on elus, me suhtleme nendega, toimetame neile toitu, aga peame nad päästma,» sõnas minister Celso Correia.

Viis päeva pärast seda, kui troopiline tsüklon Idai laastas Mosambiiki, Zimbabwet ja Malawit ja tõi kaasa üleujutused, on ametlik hukkunute arv 300 ja sadade tuhandete inimeste elud on endiselt ohus, ütlesid ametnikud. 

Tormi tagajärjed on rängimad Mosambiigis. 

«Tuhanded inimesed on endiselt katustel ja puude otsas päästmist ootamas,» ütles Punase Risti ja Punase Poolkuu Ühingute Rahvusvahelise Föderatsiooni pressiesindaja Caroline Haga. 

Inimesed otsivad vee eest pääsu majakatustele ronides.
Inimesed otsivad vee eest pääsu majakatustele ronides. Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP / Scanpix

«Aeg hakkab otsa lõppema. Inimesed on oodanud nüüdseks päästmist juba rohkem kui kolm päeva,» ütles Haga uudisteagentuurile AFP tormist räsitud Mosambiigi rannikulinnas Beiras. 

Tema sõnul ei saa päästjad kahjuks kõiki inimesi üles korjata ning keskendutakse eelkõige lastele, rasedatele ja vigastatutele. 

Maailma Toiduprogrammi (WFP) pressiesindaja Deborah Nguyen ütles, et prioriteet on päästa kiiremas korras inimesed üleujutatud aladel ja pakkuda võimalikult paljudele päästetutele ajutist peavarju. 

«Olukord ei ole tegelikult paranenud. Buzis on külad endiselt vee all, kuid hea uudis on see, et paljud päästemeeskonnad töötavad päev läbi,» sõnas ta. 

Üleujutuste tõttu on tuhanded inimesed muust maailmast ära lõigatud. 
Üleujutuste tõttu on tuhanded inimesed muust maailmast ära lõigatud. Foto: ADRIEN BARBIER / AFP / Scanpix

ÜRO andmeil on tegemist ühe rängima loodusõnnetusega Aafrikas ning maailmaorganisatsioon on edastanud rahvusvahelisele kogukonnale üleskutse pääste- ja taastamistööde rahastamiseks. 

Mosambiigi president Filipe Nyusi ütles teisipäeval, et riigis on hukkunud 202 ja veel 350 000 inimest ähvardab endiselt oht.

Zimbabwes on tänase seisuga elu jätnud 100 inimest ning torm on mõjutanud veel umbes 200 000 inimese elu. 

Malawis aga on torm mõjutanud umbes miljonit inimest ja üle 80 000 on pidanud kodud maha jätma, ütles ÜRO. 

Esmajärjekorras päästetakse piirkonnast lapsed, rasedad ja vigastatud.
Esmajärjekorras päästetakse piirkonnast lapsed, rasedad ja vigastatud. Foto: SOCIAL MEDIA / Josh Estey/CARE / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles