Soome uurib Nokia telefonide andmete Hiinale lekkimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia peakontor Espoos
Nokia peakontor Espoos Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Soome ametivõimud alustavad uurimist seoses väidetega, et Nokia telefonidest lekivad kasutajate isikuandmed Hiinale, teatas Soome andmekaitse ombudsman neljapäeval.

«Meie esimesest analüüsist nähtub, et ka isikuandmeid edastati Hiinale,» ütles andmekaitse ombudsman Reijo Aarnio uudisteagentuurile STT.

Norra ringhääling NRK avaldas neljapäeval väite, et Nokia 7 Plus telefonide andmeid, sealhulgas asukohateavet ja seerianumbreid saadetakse Hiina riigifirma China Telecom serveritesse.

«Idee seiseneb selles, et andmed liiguvad Euroopa Liidus vabalt, kuid kui me läheme Euroopa Liidust välja, peab sellel olema mingi õiguslik alus,» märkis Aarnio.

«Taotleme teavet, et selgitada välja, kas siin on õiguslik alus olemas. Teine küsimus on see, kuidas teavitamine on toimunud, ehk siis kas telefonikasutajad olid teadlikud, et nende kohta käivat teavet edastati Hiinale?» lisas ombudsman.

Soome riiklik firma HMD Global, mis toodab Nokia telefone ja mille müük on Hiinas viimasel ajal jõudsalt kasvanud, teatas NRK-le, et osa 7 Plus telefonide informatsioonist on Hiinasse saavutatud. Samas eitati, et kasutajaid saab teabe põhjal tuvastada.

Teatati ka, et väljastati tarkvarauuendus, mis olukorra lahendab.

Viimasel ajal on kerkinud ülemaailmselt mure Hiina telekomifirma Huawei tehnoloogia pärast. Lääneriikide luureteenistused on hoiatanud, et Huawei võib tegeleda Hiina kasuks luuramisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles