Saksa Wikipedia protestis EL-i autoriõiguste reformi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Wikipedia protest autoriõiguste reformi vastu. Foto on illustratiivne.
Saksa Wikipedia protest autoriõiguste reformi vastu. Foto on illustratiivne. Foto: Imago/ScanPix

Ühe maailma populaarseima veebilehe Wikipedia saksakeelne versioon protestis sisu blokeerimisega Euroopa Liidu autoriõiguste reformi vastu. 

Veebientsüklopeedia saksakeelsel lehel ärgitasid lehekülje autorid külastajaid kontakteeruma eurosaadikutega, et need eelnõu Euroopa Parlamendis läbi kukutaks. 

Uute reeglite suurimaks tüliõunaks on punkt, millega nõutakse, et Google'ile kuuluv Youtube ja muud platvormid võtaksid vastutuse sinna postitatud autoriõigusi rikkuva sisu eest. 

Reformi toetajate sõnul aitaksid uued reeglid tagada, et autorid, loomeisikud ja ajakirjanikud saavad oma töö eest tasutud. 

Vastaste sõnul rikuksid need sõnavabadust, loomevabadust ning sunniks veebilehti installeerima sisu blokeerivaid filtreid autoriõigusi rikkuvale materjalile. 

Euroopa Parlament peaks eelnõu üle hääletama 26. märtsil. 

Võitlus Euroopa autorikaitse reeglite reformimise üle sai alguse 2016. aastal, kui Euroopa Komisjon tegi ettepaneku kohandada reegleid digiajastule. Ettepanek põhjustas ägeda vaidluse tehnoloogiafirmade, sisuloojate ja liikmesriikide vahel.

Ka Wikipedia eestikeelselt lehelt leiab üleskutse pöörduda Euroopa seadusandjate poole, et need autoriõguse direktiivi kavandatavad artiklid 11 ja 13 tagasi lükkaks, hoiatades, et need nõrgestavad veebi ja seeläbi ka Wikipediat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles