Saksa minister: EL peaks kehtestama sanktsioonid halvasti käituvatele liikmesriikidele (34)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa välisminister Heiko Maas.
Saksamaa välisminister Heiko Maas. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Saksamaa välisminister Heiko Maas ütles neljapäeval, et Euroopa Liit peaks hakkama vähendama toetusi ja kehtestama isegi majandussanktsioone liikmesriikidele, kes ei pea kinni ELi põhiväärtustest nagu ajakirjandusvabadus ja sõltumatu kohtusüsteem.

Maas ütles Saksa telekanalile ZDF, et riikidelt nagu Poola, Ungari ja Rumeenia tuleks eurotoetusi vähemaks võtta, sest nad on kaldumas liberaalse demokraatia põhialustest kõrvale. «Meil peavad olema mingid põhitõed, mida kõik austavad,» toonitas Maas. «Riigid, kes ei austa Euroopa väärtusi, peaks seisma silmitsi majanduslike tagajärgedega.

«Sellised riigid mõistavad ainult sanktsioonide keelt,» ütles ta nimetatud riikide kohta, kes rikuvad tema sõnul Euroopa Liidu seadusi, kehtestades näiteks pressivabadust ning kohtuvõimu piiravaid seadusi.

Brüssel on sattunud eriti teravasse konflikti liikmesriigi Ungariga, kus 2010. aastal võimule tulnud peaminister Viktor Orbán on asunud survestama riigivõimuga kohtute tegevust, suukorvistanud meedia ning hakanud järsult kärpima hariduse ja teaduse rahastamist.

Tsentrikonservatiivseid erakondi ühendav Euroopa Rahvapartei (EPP) hääletas kolmapäeval visata oma ridadest välja Orbáni juhitud partei Fidesz. Orbán on varem öelnud, et väljaheitmise korral võib ta moodustada liidu Poola parempoolsetega.

Liit on läinud tülli ka Poola ja Rumeeniaga seoses seadusemuudatustega, mis kriitikute sõnul õõnestavad euroopalikke väärtusi.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles