Hiina poissmeestele müüdud naised vägistatakse, rasestatakse ja hüljatakse (5)

Copy
Katšini vähemusse kuuluvad naised müüakse üha sagedamini hiina poissmeestele, vägistatakse, rasestatakse ja hüljatakse pärast lapse sünnitamist.
Katšini vähemusse kuuluvad naised müüakse üha sagedamini hiina poissmeestele, vägistatakse, rasestatakse ja hüljatakse pärast lapse sünnitamist. Foto: Khin Maung Win/AP/Scanpix

Myanmari ja Hiina võimud eiravad probleemi, mis on seotud katšini vähemusse kuuluvate naiste müümisega hiina meestele ja nende sunniviisilise rasestamisega, vahendab The Guardian.

Katšini vähemusse kuuluvaid naisi müüakse hiina meestele peamiselt selleks, et nad sünnitaksid lapse. Pärast sünnitamist lubatakse naistel kodumaale naasta, aga seda üksnes siis, kui nad soostuvad lapse maha jätma, selgub inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) koostatud raportist, mis kannab pealkirja «Anna meil oma laps ja laseme sul minna».

Kodumaale peavad naise aga ise minema, äärmisel juhul toimetatakse nad Mynamari ja Hiina piirini ning hüljatakse seal. Kui neil õnnestub kodupaika tagasi jõuda, suhtub kogukond neisse tõrjuvalt.

Üks kodumaale naasnud naistest kirjeldas organisatsioonile oma kogemust.

«Ma sünnitasin ja aasta pärast seda andis hiina mees mulle võimaluse valida, mida edasi tahan teha. Sain loa minna koju, aga ilma lapseta,» rääkis naine.

Hiina seisab silmitsi naistepuudusega, sest alates 1987. aastast on naiste arv ühiskonnas igal aastaga langenud. Teadlaste sõnul on põhjuseks soopõhised abordid ja tüdruklaste tapmine või hülgamine päras sündi ning sel põhjusel on riigis niiöelda puudu 30 kuni 40 miljonit naist.

Sel põhjusel on miljonid mehed silmitsi probleemiga - nad ei leia endale naist, mis omakorda on toonud kaasa partneri ostmise mõnest naaberriigist.

Myanmaris elavasse katšini vähemusse kuuluvad naised müüakse sageli nende pereliikmete, sõprade või teiste lähedase inimeste poolt. Sageli lubatakse naistele Hiinas tööd, aga pärast riiki saabumist avastatakse, et tegelikult müüdi nad seksorjaks.

«Minu kupeldaja oli minu tädi, ta sundis mind minema,» ütles 17 aastaselt müüdud naine. 

Kolme aasta vältel rääkis HRW 40 ohvriga, kellel õnnestus Hiinast põgeneda või kellel lubati lahkuda pärast laste mahajätmist.

Myanmari võimude teatel müüdi 2017. aastal Hiinasse 226 katšini naist, aga HRW arvates võib number olla palju suurem.

HRW heidab Myanmari ja Hiina võimudele ette tegevusetust inimkaubandusega tegeleva võrgustiku alistamiseks. Äärmisel juhul karistatakse Myanmaris vahetuid kupeldajaid, aga Hiinas tegutsev võrgustik toimib edasi.

Hiina seaduste järgi võib naiste või laste röövimise ja nendega kaubitsemise eest karistada viie kuni kümne aasta pikkuse vangistusega. Kriitikute sõnul vajab seadus ülevaatamist, sest pruudikaubandus kogub aina hoogu.

«See on väga tulus ja kaubitsejatel pole mingit põhjust peatuda,» ütles inimkaubanduse ärahoidmiseks tegutsevas Vietnami vabaühenduses Pacific Links Foundation töötav Mimi Vu. «Nõudlus püsib ja seega ootab kasum realiseerimist.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles