Tulemas on ajaloo üks suuremaid IPOsid - Uber plaanib börsile minna aprillis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uberi ja selle konkurendi Lyft auto San Diegos.
Uberi ja selle konkurendi Lyft auto San Diegos. Foto: Lucy Nicholson / Reuters/Scanpix

Sõidujagamisteenuste ettevõte Uber plaanib aktsiate avalikku esmaemissiooni juba aprillis ning loodab kaasatava kapitaliga tõsta ettevõtte väärtuse 120 miljardi dollarini,  millega tõuseks läbi aegade viie suurima IPO hulka.

Avalikult pole Uber veel dokumente esitatud, aga plaanitavast börsidebüüdist kirjutavad anonüümsust soovinud allikatele tuginedes nii Reuters kui ka Bloomberg. Aktsiad planeeritakse noteerida New Yorgi börsil. Sellega eristub Uber nii konkurendist Lyftist, kelle börsidebüüt toimub järgmisel nädalal Nasaqil, aga ka paljudest teistest tehnoloogiagigantidest, nagu Google’i emafirma Alphabet, Microsoft ja Apple, kelle aktsiad on samuti noteeritud Nasdaqil.

Alates Facebooki börsileminekust seitse aastat tagasi on just New Yorgi börs (NYSE) meelitanud suuri tehnoloogiaettevõtteid nagu hiinlaste Alibaba Grupp (2014 – emissiooni suurus rekordilised 25 miljardit dollarit), Twitter (2013) ja Snap (2017).

Nii Lyft kui ka Uber esitasid konfidentsiaalsed IPO dokumendid USA väärtpaberituru järelevalvele (SEC) eelmise aasta detsembris, kuid edasistes tegevustes jõudis Lyft suuremast konkurendist ette. Lyft alustas oma aktsiate aktiivset müüki investoritele (road show) sel nädalal.

Uberi äri on palju suurem ning palju hajutatum kui Lyftil. Uberi väärtuseks on praeguse seisuga hinnatud 76 miljardile dollarile, aga nende soov on tõsta ettevõtte väärtuse 120 miljardi dollarini. Siiski hindab osa analüütikuid teadaolevate andmete põhjal ettevõtte väärtuseks pigem 100 miljardi dollarit, kirjutab Reuters.

Lyft on kahest väiksem, mis tegeleb sõidujagamise ning jalgrattarendiga Ameerika Ühendriikides ning mõnes Kanada linnas. Ettevõtte eesmärk on IPO käigus suurendada ettevõtte väärtust 20 kuni 25 miljardi dollarini võrrelduna seniste rahastuste 15 miljardi dollariga.

Uberi eelmise aasta käive oli 11,3 miljardit dollarit ning tellimuste maht 50 miljardit dollarit, aga kahjum ulatus 3,3 miljardi dollarini.

Lyfti eelmise aasta käive oli 2,2 miljardit dollarit, tellimuste maht 8,1 miljardit ning kahjum 911 miljonit dollarit.

Uber tegutseb enam kui 70 riigis, sealhulgas ka Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles