Põhja-Korea tegi suhetes Souliga tagasipöörde (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KCNA / REUTERS / SCANPIX

Põhja-Korea viis täna välja oma personali Koreade kontaktasutusest riigi põhjaosas asuvas Kaesongis.

Asutus avati septembris ajal, mil kaks Koread olid loomas tihedamaid suhteid, kuid Lõuna-Korea ühinemisministri asetäitja Chun Hae-sungi sõnul teavitas Pyongyang nüüd Souli kontaktasutusest lahkumisest.

Otsus võeti vastu ülemjuhatuse korraldusel, märkis ta, lisades: «Nad ütlesid, et neil on ükskõik, kas me jääme kontaktasutusse või mitte.» 

Lõuna-Korea president Moon Jae-in aitas kaasa kõnelusteprotsessi käivitamisele tuumarelva omava, kuid sanktsioonidest räsitud Põhja-Korea ning Souli võtmeliitlase Ameerika Ühendriikide vahel. 

Moon on pikka aega toetanud suhtlust Pyongyangiga ja algatanud ühiseid arenguprojekte, nagu Kaesongis asuv tööstustsoon ja piiriülene turism lõunakorealastele. 

Kuid Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi veebruaris tulemusteta lõppenud tippkohtumine Hanois seadis Pyongyangi tuumadesarmeerise ja vastutasuks sanktsioonide leevendamise protsessi kahtluse alla, kuigi mõlemad pooled on väljendanud soovi kõnelusi jätkata. 

Oma uusaastakõnes ütles Kim üksikasju täpsustamata, et Pyongyang võib leida uusi viise riigi suveräänsuse ja selle ülimate huvide kaitsmiseks, kui USA sanktsioone jätkab. 

«Me kahetseme Põhja otsust,» lausus Chun. «Kuigi Põhja-Korea lahkus, siis meie jätkame tööd kontaktasutuses tavapärasel moel.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles