Pildid ja video: milline muusika annab juustule parima maitse ja lõhna?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šveitsi teadlased uurisid, kuidas muusika mõjutab laagerduvat juustu ja kas erinevatel muusikaliikidel on juustule erinev mõju.

Berni kunstiülikooli uuringus panid teadlased juustud laagerduma keldris asuvasse laboratooriumisse ja kuue kuu jooksul mängiti laagerduvatele juustukeradele ööpäev läbi erinevat muusikat, teatavad afp.com ja yle.fi.

Šveitsis Berni kunstiülikoolis tehti emmentali juustuga muusikakatse
Šveitsis Berni kunstiülikoolis tehti emmentali juustuga muusikakatse Foto: FABRICE COFFRINI / AFP/Scanpix

Laagerdunud juustuks oli emmental, mida on Berni kantonis Emmenthali orus toodetud umbes 800 aastat.

Katses pandi mitu emmentali juustukera laagerduma puidust kasti ning muusika suunati nii, et juustukerad oleksid kogu aeg muusika sees. 

Juustud said «kuulata» klassikat, rokki, elektroonilist, tekno- ja hiphopmuusikat.

Paladeks olid Öökuninganna aaria Wolfgang Amadeus Mozarti ooperist «Võluflööt», Led Zeppelini «Stairways to Heaven», Yellow «Monolith», Vrili «UV» ja A Tribe Called Questi «We’ve Got».

Kolmele kontrolljuustukerale lasti kõrg-, kesk- ja madalsageduslikku heli ning neljas juustukera küpses vaikuses.

Berni kunstiülikool on ka varem kohalike elanike ettepanekutel katseid teinud ja sel aastal valiti Beat Wampfleri muusikaline juustukatse.

Juustumeister Beat Wampfler nuusutamas hiphopi «kuulanud» juustukerast lõigatud tüki lõhna
Juustumeister Beat Wampfler nuusutamas hiphopi «kuulanud» juustukerast lõigatud tüki lõhna Foto: FABRICE COFFRINI / AFP/Scanpix

Wampfler on elukutselt loomaarst, kelle hobiks on juustutegemine.

Amatöörjuustuvalmistaja arvas, et juustuvalmistamises kasutatavaid baktereid ei mõjuta ainult niiskus, temperatuur ja toitained, vaid ka erinevad helid, kaas aarvatud ultraheli.

Varasemast on teada, et ultraheli toimel tekib vedelikus akustiline kavitatsioon. Selle puhuk vedeliku voolamise pidevus katkeb ja tekivad tühimikud. See teadusharu kannab nime sonokeemia.

Šveitsi juustu-uuringu kohaselt muutis hiphop emmantali aroomi rikkalikumaks ja maitse tugevamaks kui teised muusikažanrid.

«Hiphop juust» sai võidu ka pimetestis, milles kokad ja kokandusvõistluste võitjad maitsesid teadlaste laboris laagerdunud emmentali, mis oli «kuulnud» erinevat muusikat. Maitsjate arvates oli see juust erakordselt hea maitsega ja erines teistest juustudest ka lõhna poolest.

Võidu tõi juustule A Tribe Called Quest pala «We’ve Got».

Hiphop muusikat «kuulanud» emmentali juust
Hiphop muusikat «kuulanud» emmentali juust Foto: FABRICE COFFRINI / AFP/Scanpix

Berni kunstiülikooli teadlased kavatsevad veel katseid teha uurimaks, kas erineva muusika puhul on laagerduvate juustude struktuur erinev.

Wampfleri arvates mõjutavad erinevad hiphopi liigid juustusid erinevalt ja ta tahab uurida, kas see vastab tõele. Tal on plaanis katses kasutada 5 – 10 juustukera.

Teadlaste sõnul on juustusõbrad juba küsinud, kas tulevikus saab osta näiteks ooperiaariate, bluusi ja miks ka mitte AC/DC juustusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles