5 võtit, kuidas selgelt mõelda ja kroonilisest stressist taastuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artem Bali / Pexels

Selge mõtlemine aitab sul toimida igas olukorras paremini ja pidevalt aju ning meeli treenides on võimalik isegi ajustruktuuri muuta, ütleb füsioloog dr Greg Wells. Kuidas seda teha?

Uuringud näitavad, et kui sa suudad järjepidevalt aju treenida, suudad sa ajustruktuuri muuta ja kokkuvõttes on sul kergem kontsentreeruda, probleeme lahendada, elada hetkes ja saavutada oma potentsiaal. Dr Greg Wells (drgregwells.com) ütleb, et hea uudis on see, et igaüks võib ära õppida tehnikad, millega stressireaktsioonidest tekitatud kahjule vastata. «Leia iga päev aega stressitsükli murdmiseks ja parasümpaatikuse aktiveerimiseks, et puhata, taastuda ja uueneda. See ei aita vaid ajutiselt paremat sooritust, vaid laeb ühtlasi su keha ja aju, et nad saaksid ka pikemas plaanis terveks jääda.»

Siin on tehnikad, mis saavad sul kroonilisest stressist taastuda.

1. Liiguta oma keha

Rütmiline, korduv liikumine on meelele ja kehale eriliselt rahustav. Pikk kõnd, jalgrattasõit, ujumine või jooksmine toimivad hästi, kuid igasugune liikumine leevendab pinget, parandab vereringet ja teeb pea selgeks.

2. Mine loodusse

Mine välja, aeda, parki, metsa, et alandada oma vererõhku, tugevdada immuunsüsteemi, vähendada pinget ja depressiooni ning tõsta tuju. On hämmastav, kui hästi mõjub looduses olemine tervisele. Jäta mobiil ja kõrvaklapid koju.

3. Praktiseeri joogat või tai chi'd

Nii jooga kui tai chi  vähendavad stressi ja ärevust, suurendavad energiat ning tugevdavad immuunsüsteemi. Need annavad sulle ka enam vastupidavust ja parandavad su unekvaliteeti.

4. Vaata läbi

Ära arva nii kiiresti, et ei «saa hakkama» stressiolukorraga. See on tahtejõuküsimus. Kui sa usud, et oled tugev ja leidlik, teeb see sind ka tegelikult tugevamaks ja leidlikumaks. Ära jää pidama negatiivsesse vestlusse iseendaga, kuidas sa ei tule oma elu juhtimisega toime.

5. Muuda oma reaktsioone

Uuringud näitavad, et kui sa lähened elu väljakutsetele aktiivselt ja tahad probleeme lahendada, siis see leevendab stressi ja võib selle millekski positiivseks muundada. Kui sa tõmbud tagasi, eitad probleemi või kulutad kogu aja kurtmisele, tunned end abituna. Otsusta muuta midagi, töötada selle nimel ja kavanda paremaid tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles