Macron toob kollavestide tõttu sõdurid tänavatele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa sõdurid Pariisis patrullimas.
Prantsusmaa sõdurid Pariisis patrullimas. Foto: Christian Hartmann / Reuters / Scanpix

Homme ilmuvad juba 19. järjestikkusel nädalavahetusel Prantsusmaa tänavatele kollavestidest meeleavaldajad. Sel korral tuuakse rahutusi kontrollivatele politseinikele appi ka sõjaväelased ja suletakse protestijate juurdepääs mitmetele olulistele tänavatele.

Eelmisel nädalavahetusel tuli siseministeeriumi hinnangul üle Prantsusmaa tänavatele umbes 32 000 inimest, neist 10 000 Pariisis.

Ehkki meeleavaldajate arv on esimeste protestidega võrreldes oluliselt vähenenud, on protestid muutunud vägivaldsemaks. Nii rüüstati Pariisi peatänaval Champs-Elysees'il möödunud nädalal massiliselt hooneid, pandi tuli otsa poodidele, pangale, restoranile ning ühe elumaja alumisele korrusele.

Laamendajate kätetöö Pariisis.
Laamendajate kätetöö Pariisis. Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Eelmise nädalavahetuse arutu märatsemise järel kavatseb valitsus avalike hoonete kaitsmiseks tänavatele saata terrorivastasel operatsioonil Sentinelle osalevad sõdurid, kirjutas uudisteagentuur AFP. Hoonete valvamiseks sõdurite kasutamine lubab politseinikel omakorda vandaalidega tegeleda. Sama lähenemist rakendati näiteks 2016. aasta jalgpalli EMi ajal, mil sõdurid toodi olulisi objekte valvama.

France24 andmeil oli eelmisel nädalal Pariisis kollavestide tõttu tänavatel 5000 politseinikku, kellest koguni 1000 pidid valvama erinevaid olulisi hooneid ega saanud seetõttu kolleegidele lõhkujatega tegelemisel abiks olla. 

Paljud Prantsusmaa poliitikud olid aga sõdurite tänavale saatmise idee osas vaenulikult meelestatud. Väideti, et sõdurid osalevad operatsioonil Sentinelle terrorirünnakute ennetamiseks, mitte selleks, et rahulolematute kodanike vastu tegutseda. Samuti on küsimärgid õhus selle üle, kas sõjaväelastel on piisav ettevalmistus selliste sündmuste jaoks.

President Emmanuel Macroni valitsus rõhutas aga, et sõjaväelased on tänavatel vaid objekte valvamas, mitte inimesi vahistamas ega rahutusi maha surumas.

Pariisi piirkonna sõjaväejuht kindral Bruno Leray ütles eile Franceinfo raadiole antud intervjuus, et sõduritele on antud väga ranged korraldused, aga samas hoiatas ta, et kui vormikandjate elud on ohus, siis on neil lubatud tuli avada.

Lisaks sõjaväelaste kaasamisele keelab Pariisi politsei homme meelevaldajate kogunemise Champs-Élysées' puiesteel, triumfikaart ümbritsevatel tänavatel ja Élysée palee ning rahvusassamblee juures.

Meeleavalduskeeld kehtestati ka mõne teise suurema linna teatud piirkondades, näiteks ei tohi protestida Edela-Prantsusmaa linna Toulouse'i keskväljakul ja protestijate jaoks jääb suletuks suurem osa Nice'i linnast, kus Hiina president Xi Jinping kohtub pühapäeval Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Prantsusmaa majandusministri Bruno Le Maire» sõnul on alates 17. novembril toimunud esimesest kollavestide protestist märatsemise ja vara hävitamisega kahju tehtud umbes 200 miljoni euro eest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles