Briti valitsuse salajane dokument näitab leppeta Brexiti kaost (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Londonis.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Londonis. Foto: Alberto Pezzali / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Suurbritannia valitsuse salajase dokumendi kohaselt võib leppeta Euroopa Liidust lahkumisele järgneda kolme kuu pikkune kriitiline faas, kus valitseb kaos transpordiühenduses ja tarbekaupade kättesaadavuses.

Leppeta Brexitiga kaasnev segadus on selgelt välja toodud salajases Briti valitsuse dokumendis, kus hoiatatakse, et kolme kuu jooksul pärast EL-ist lahkumist võib vajaliku taristu käigushoidmine osutuda üle jõu käivaks.

Väljaande Guardian valdusesse sattunud dokument sätestab kontrollüksuste loomise Briti valitsuse juurde, mis peaks hakkama tegelema leppeta lahkumise tagajärgedega. Dokumendis märgitakse, et enamik lahkumisega seotud probleeme jääb valitsusüksuste lahendada.

Dokumendis sisaldub tegutsemisgraafik, mille kohaselt algaks ministrite ja valitsusametnike päevakava kell 7 hommikul üle Suurbritannia kogutud raportite ülevaatamisega ning katkematu töö vältaks kella 5.30ni järgmisel hommikul. Dokumendi kohaselt tuleb säilitada sellist valmisolekut mitmeid kuid.

«Struktuur kukub kokku, kui juhtivatel tasanditel eskaleeritakse liiga paljusid küsimusi, millega võiks mõistlikult sisemisel tasandil tegeleda,» seisab dokumendis. Lisaks märgitakse, et leppeta Brexit toob tõenäoliselt kaasa ettearvamatuid probleeme, mida ei suudetud varem ennustada.

Ettevalmistused leppeta lahkumiseks on muutunud kriitiliseks, sest parlamendis valitseb Brexiti osas endiselt poliitiline ummikseis.

Neljapäeval ilmnes, et kaitseministeerium on seadnud Whitehalli peahoone alla sisse punkri, et koordineerida sõjaväe vastust Brexitiga kaasnevatele tagajärgedele.

Dokument toob välja ka mured, et leppeta lahkumise korral võivad kaasneda praktiliselt kõikide tarbekaupade puudujäägid alates ravimitest kuni vetsupaberi ja värske toiduni. Nende riskide haldamiseks on valitsus loonud kõrgetasemelise kontrollüksuse.

Kenti maakonna nõukogu on viinud läbi teste, et katsetada, kuidas tuleb toime kohalik taristu lahkumisega kaasneva Euroopa-suunalise transpordi viivituste ja ummikute korral.

Valitsus on teinud ka kohalikele omavalitsustele ülesandeks teavitada keskvõimu koheselt võimalike mässude, rahutuste, vihakuritegude või ostupaanika puhkemise korral.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles