Reis tuumavarjendisse, jumalateenistus Pauluses, palvus Rukkilille juures ning raeplatsitäis küünlaid

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppeplakat tuumavarjendis.
Õppeplakat tuumavarjendis. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartus meenutatakse 70 aasta möödumist märtsiküüditamisest mitme üritusega. Täna sai näiteks külastada tuumavarjendit.

See oli elamusekskursioon ehedasse nõukogude tuumavarjendisse, mis pidi külma sõja kardetuimate stsenaariumite teokssaamise korral pakkuma kaitset võimuesindajatele ja tööpataljonis olijaile.

Vaade Tehase tänaval asuvasse tuumavarjend-muuseumisse.
Vaade Tehase tänaval asuvasse tuumavarjend-muuseumisse. Foto: MARGUS ANSU / PM / SCANPIX BALTICS

Leinajumalateenistus

Esmaspäeva, 25. märtsi keskpäeval algab Tartu Pauluse kirikus leinajumalateenistus, mille viib läbi EELK piiskop Joel Luhamets. Umbes kell 12.40 liiguvad mälestus- ja leinapäeval osalejad Riia tänavalt Pepleri tänava mälestusmärgi Rukkilill juurde.

Kell 13 on Rukkilille juures mälestus- ja leinaüritus, mälestuspalvuse peab Tartumaa praost, Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.

Kell 18 süüdatakse Tartu Raekoja platsil küünlad.

Tartu vaksalihoone ootesaalis näeb juba 22. märtsist näitust «Siberi lapsed». See on osa üle-eestilisest kunstiprogrammist, mis leiab aset koos haridusprogrammiga 16 rongijaamas, kust küüditatud 1949. aastal teele pandi.

Tartu vaksali teos portreteerib kuut naist, kelle lapsepõlv jäi Siberisse ja kellel on tänapäeva Eestis represseeritu staatus. Kunstnik Triin Kerge. Kõik portreteeritavad on koos näituse autoritega käinud 2017. või 2018. aastal Siberis oma lapsepõlvekülasid vaatamas.

Leinalipud ja punane kaarsild

Linnavalitsus heiskab esmaspäeval oma hoonetele leinalipud ning kutsub ka tartlasi 25. märtsil leinalippe heiskama.

Leinalipud heisatakse päikesetõusul ja langetatakse pimeduse saabudes. Leinalipp tõmmatakse masti nõnda, et lipu alumine äär asub masti keskel. Lipuvarda ülemisse otsa kinnitatakse 5 cm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipu pikkust pidi kuni lipukanga servani, leinalint on umbes 330 cm pikk.

Represseeritute mälestuseks värvub Tartu kaarsild esmaspäeva õhtust kuni teisipäeva hommikuni punasesse valgusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles