Postimees kaameraga Pariisis: kollavestid jätkavad meeleavaldustega (30)

Copy
Kollavestid Eiffeli torni juures.
Kollavestid Eiffeli torni juures. Foto: Erik Tikan

Pariisis ja teistes Prantsuse linnades on koondatud kesklinna tuhanded politseinikud, et hoida ära 19. laupäeva protestivate kollavestide vägivald ja rüüstamine, mis vallandus eelmisel nädalal pealinnas.

Pariisi politsei teatas eile, et pärast eelmise nädala mäsu ja rüüstamisi ei lubata täna Champs-Élysées' puiesteel meelt avaldada. Kollavestid ei tohi koguneda ka triumfikaart ümbritsevatel tänavatel ega mitmes teises piirkonnas, nende seas Élysée palee ja rahvusassamblee juures.

Triumfikaare ümbrusse oli täna paigutatud kümneid politseiautosid ja valmis seati veekahurid. Korravalvurid otsivad läbi inimeste kotte ja patrullivad poodide ees.

Kollavestid Eiffeli torni juures.
Kollavestid Eiffeli torni juures. Foto: Erik Tikan

Täna kella 14-ks oli tulnud kollavestide valitsusvastastele protestidele hinnanguliselt 8300 inimest, neist 3100 Pariisis, edastas siseministeerium.

Tegemist on märkimisväärselt väiksema arvuga, kui eelmisel nädalavahetusel, mil laupäeva pärastlõunal osales meeleavaldustel 14 500 inimest, neist 10 000 Pariisis.

Kollavestide marss Pariisis.
Kollavestide marss Pariisis. Foto: Erik Tikan

Kella 15 paiku Eesti aja järgi kogunes Eiffeli torni lähistel paarsada meeleavaldajat, õhkkond oli rahulik. Politsei jälgib iga nurga peal inimeste tegevust, metroodes toimus vahistamisi ja läbiotsimisi.

Edasi liikusid meeleavaldajad metroodega Denfert Rocheau piirkonda, kus toimub suurem meeleavaldus. Meeleavaldus on kontrolli all. Politsei liigub rahvamaasiga paralleelselt. Visati esimesed gaasipommid, kuid suuremaid kokkupõrkeid veel pole.

Foto: Erik Tikan

Kollavestid on kutsunud sotsiaalmeedias valitsusvastaseid mujal Pariisis meelt avaldama, rahvast ärgitatakse kogunema Eiffeli torni ette Trocadéro väljakule ja Vabariigi väljakule. Täna ennelõunal oli mõlemal pool rahulik, vahendab AFP.

Mitmes linnaosas on pangad ja muud ärid ettevaatuse mõttes suletud ja aknad laudadega kinni löödud. Paljudes koolides jäeti tunnid ära.

Meeleavalduskeeld on kehtestatud ka Toulouse'i, Bordeaux', Dijoni ja Rennes'i kesklinnas.

Protestijate jaoks on samuti kinni suurem osa Nice'ist, kus Hiina president Xi Jinping kohtub pühapäeval Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Korrakaitsjad hoiavad meeleavaldajaid Champs-Élysées'lt eemal.
Korrakaitsjad hoiavad meeleavaldajaid Champs-Élysées'lt eemal. Foto: Erik Tikan

Teistes pealinna piirkondades on meeleavaldamise õigus, mis kuulub põhivabaduste hulka, tagatud, kuid märatsevad jõugud aetakse otsekohe laiali, ütles politsei.

Eelmisel laupäeval märatsesid vägivaldsed meeleavaldajad Champs-Élysées'l. Rüüstati ja süüdati üle saja äri.

Üle 5000 politseiniku ei suutnud meeleavaldajaid peatada ning rahutused maksid Pariisi politseiülemale Michel Delpuechile ametikoha.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles