Londonis nõutakse suurmeeleavaldusega teist referendumit (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastased meeleavaldajad Londonis.
Brexiti-vastased meeleavaldajad Londonis. Foto: Yui Mok / PA Wire/PA Images / Scanpix

Sajad tuhanded inimesed üle Suurbritannia kogunevad täna Londonisse, et nõuda Euroopa Liidust lahkumise osas teise rahvahääletuse korraldamist.

Suurbritannia EL-ist lahkumise vastased kogunesid südapäevaks (Eesti aja järgi kell 14) Londonisse Hyde parki lähedale, kust liigutakse edasi Westminsteri valitsushoonete juurde.

Üritusel astuvad parlamendihoone juures kõnedega üles teiste seas Šoti peaminister Nicola Sturgeon, Londoni linnapea Sadiq Khan ja opositsioonilise Tööpartei asejuht Tom Watson.

«Brexit on täielik ja kohutav segadus,» lausus Khan enne ürituse algust. «Ma marsin täna inimestega igast riigi nurgast ja igalt elualalt, et nõuda viimase otsustusõiguse andmist rahva kätesse.»

Protestiaktsioon, mis tõotab tulla üks kümnendite suuremaid Londonis, järgneb EL-i liidrite otsusele anda Brexiti jaoks brittidele ajapikendust.

Meeleavaldajad Londonis.
Meeleavaldajad Londonis. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / Scanpix

EL-i liidrid otsustasid, et kui Briti parlament kiidab Brüsseliga sõlmitud lahkumisleppe heaks, nõustuvad nad Brexiti edasilükkamisega 22. maini. Kui parlament lepet heaks ei kiida, lükatakse Brexit edasi vaid 12. aprillini.

Peaminister Theresa May lubas, et püüab uuesti veenda parlamenti toetama lepet, mille saadikud on juba kaks korda maha hääletanud.

Kokkuleppele jõudmata ähvardab Suurbritanniat juba 12. aprillil leppeta lahkumine, mis võib riigi lühiajaliselt kaosesse paisata.

Peaminister Masy on korduvalt välistanud teise referendumi korraldamise, öeldes, et see õõnestaks demokraatlikke aluspõhimõtteid ja eiraks 2016. aastal korraldatud referendumi tulemust. Parlament on jagatud teise referendumi korraldamise osas kahte leeri.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles