Merehätta sattunud Norra kruiisilaev jõudis sadamasse (5)

Copy
Viking Sky jõudis Molde sadamasse.
Viking Sky jõudis Molde sadamasse. Foto: NTB SCANPIX/REUTERS

Laupäeval merehätta sattunud Norra kruiisilaev Viking Sky jõudis täna pärastlõunal puksiiri saatel Molde sadamasse.

Täna keskpäevaks oli aluselt päästetud 479 reisijat, kellest osa saadetakse juba täna kodumaale, ütles firma Viking Cruises. 20 päästetut vajas arstiabi. Viking Sky pardal jäi veel 436 reisijat ja 458 meeskonnaliiget.

Laev liikus puksiiri saatel aeglaselt Molde sadama poole ja reisijate evakueerimine peatati.

Kruiisilaeval Viking Sky tekkis eile õhtupoolikul Møre og Romsdali rannikust kahe kilomeetri kaugusel tormisel merel mootoririke. Kapten saatis hädakutsungi ja palus abi.

Võimud otsustasid hakata äärmiselt rasketes tingimustes 1378 reisijat ja meeskonnaliiget helikopteritega päästma, selle asemel et nad pardale ohtlikku olukorda jätta.

«Me otsustasime inimesed pigem maale tuua, kui laeva pardale jätta,» ütles poitseiülem Tor-Andre Franck.

Täna varahommikul õnnestus meeskonnad laeva neljast mootorist kolm tööle saada.

Laev liikus puksiiri abil aeglaselt Molde sadama poole. Kruiisilaeva juurde saadeti viis helikopterit, rannavalve ja veel üks päästealus.

Helikopter sai võtta iga reisiga peale 15-20 inimest. Päästeteenistuse pressiesindaja Per Fjeld ütles varem, et kopterilende jätkati ka täna hommikul, kuid hiljem need peatati.

Evakueerimist ootavad reisijad.
Evakueerimist ootavad reisijad. Foto: Michal Stewart / AP / Scanpix

Ilmastikutingimused olid õnnetuspiirkonnas kehvad seoses tugeva tuulega.

«Ma ei ole elus midagi nii hirmsat näinud,» ütles laeva pardalt päästetud reisija Janet Jacob. «Helikopterisõit oli kohutav. Tuul oli nagu tornaado.»

Merehädaline kruiisilaev Viking Sky.
Merehädaline kruiisilaev Viking Sky. Foto: FRANK EINAR VATNE / AFP / SCANPIX

Suhtlusvõrgustikus Twitter ilmselt reisija poolt avaldatud videos võis näha, kuidas mööda põrandat libisevad mööbliesemed ja laest tuleb tükke lahti.

«Me istusime just hommikusöögilauda, kui asjad hakkasid kõikuma. See oli tõeline kaos,» rääkis ameeriklane John Curry Norra meediale. Laeval on inimesi 16 riigist.

«Kui alus kõigub lainetes tugevasti, siis kopter ei saa maanduda. Sel juhul peab inimesi ükshaaval kopterisse tõstma. Tormi tõttu on suuri raskusi inimeste toimetamisega ka teistele alustele,» hindas merevalve ülem Tom Hanén, kelle arvates võib päästeoperatsioon kesta isegi rohkem kui ööpäeva.

Stavangerisse teel olnud Viking Skyle saadeti appi mitu päästekopterit ja laeva, edastas Norra rahvusringhääling NRK.

Teine merehätta sattunud alus Hagland Captain.
Teine merehätta sattunud alus Hagland Captain. Foto: SVEIN OVE EKORNESVAG / AFP

Samas piirkonnas väljastas eile SOS-signaali ka teine merehätta sattunud alus Hagland Captain, mis kurtis samuti mootoririkke üle. Alus toimetati rannikule ja selle meeskond päästeti kopteritega.

Viking Sky jäi hätta teel Tromsøst Stavangeri, mis on varemgi mitmele laevale saatuslikuks saanud. Kümne meremiili pikkune rannikulõik on madal ning täis arvukaid väikesaari ja kaljusid.

Norra firma Viking Ocean Cruisers käsutuses olev Viking Sky on 2017. aastal meresõite alustanud uus ristluslaev.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles