Trump tervitas Islamiriigi niinimetatud kalifaadi lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump tervitas laupäeval sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik niinimetatud kalifaadi lõppu Süürias, kuid lubas pühasõdalaste osas valvsuse säilitada.

«Me säilitame valvsuse, kuni see on võidetud kõikjal, kus see tegutseb,» ütles Trump.

«USA jätkab oma huvide kaitsmist igal ajal ja igal pool, kus see on vajalik. Me jätkame koostööd oma partnerite ja liitlastega, et islamiterroristide täielikult purustada,» lubas president.

Süüria idaosas äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võitlev kurdi-araabia relvarühmitus Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) teatas laupäeval džihadistide viimase kantsi Baghouzi küla vallutamisest.

SDF kuulutas võitu džihadistide üle ja IS-i "kalifaadi" lõppu.

"Süüria Demokraatlikud Jõud kuulutavad niinimetatud kalifaadi täielikult likvideerituks ja ISIS-e territooriumi 100-protsendilist äravõtmist," ütles SDF-i pressiesindaja Mustafa Bali Twitteris.

"Banghouz on vaba ja sõjaline võit Daeshi (IS-i) üle saavutatud".

Bali kinnitas, et väike Banghouzi küla Eufrati kaldal, kus džihadistid visa vastupanu osutasid, on täielikult SDF-i käes.

Kurdide ja araablaste relvaühendus heiskas laupäeva hommikul Baghouzis võidu märgiks oma kollase lipu.

Bali lisas, et mõne aasta eest Süürias ja Iraagis laiunud niinimetatud kalifaat on kadunud, kuid tõotas, et väed jätkavad võitlust IS-i riismetega, kuni need on täielikult likvideeritud.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tervitas laupäeval samuti teadet äärmusrühmituse viimase kantsi vallutamisest Süürias.

"IS-i käes olnud viimase territooriumi vabastamine on globaalse koalitsiooni märkimisväärne saavutus," kirjutas Stoltenberg oma Twitteri kontol.

"NATO on jätkuvalt pühendunud meie ühisele võitlusele terrorismiga," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles