Süüria kurdid kutsuvad riike oma pühasõdalasi tagasi võtma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärmusrühmituse ISIS võitlejate perekonnad SDJ-i pealetungi ajal Baghouzist lahkumas.
Äärmusrühmituse ISIS võitlejate perekonnad SDJ-i pealetungi ajal Baghouzist lahkumas. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Süüria kurdid hoiatasid täna, et tuhanded välisriikide džihadistid, kelle nad on äärmusrühmitusega ISIS võideldes kinni võtnud, kujutavad endast aegpommi, mille rahvusvaheline kogukond peab kiiresti kahjutuks tegema.

Kurdide juhitav relvarühmitus Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ) teatas eile ISISe «kalifaadi» lõplikust purustamisest, kuid kurdi administratsiooni välispoliitikajuht Abdel Karim Omar hoiatab, et kinni peetud välisvõitlejad on endiselt tõsine oht.

«Tuhanded võitlejad, lapsed ja naised 54 riigist, iraaklased ja süürlased välja arvatud, on tõsiseks koormaks ja ohuks nii meile kui rahvusvahelisele kogukonnale,» ütles Omar AFP-le.

«Baghouzi operatsiooni viimase 20 päeva jooksul kasvas nende arv tohutult,» lisas ta viitega lahingutele džihadistide viimase kantsi pärast.

ISISe võõrvõitlejate probleem muutus SDJ-i pealetungi edenedes üha teravamaks. Pealetungi ajal kogunesid džihadistid ja nende perekonnad Eufrati oru küladest Baghouzi kui «kalifaadi» viimasesse kantsi.

Osal neist õnnestus otsustava rünnaku eel põgeneda, paljud välismaalased jäid aga kohale ning kas alistusid SDJ-ile või võitlesid surmani.

SDJ-i andmetel lahkus jaanuarist alates ISISe viimasest tugipunktist 66 000 inimest, nende hulgas 5000 džihadisti 24 000 perekonnaliikmega.

Pealetung peatati mitmel korral, et SDJ saaks avada humanitaarkoridorid tsiviilelanike evakueerimiseks.

Kurdid püüdsid Baghouzist lahkujaid kontrollida ja paigutasid nad laagritesse kaugemal põhjas, kuhu suurem osa neist on jäänudki.

Kurdide de facto autonoomne administratsioon Kirde-Süürias on hoiatanud, et ei suuda nii paljusid inimesi kinni pidada ja ammugi mitte nende üle kohut mõista.

Paljud džihadistide koduriigid ei kipu aga neid tagasi võtma, sest neis nähakse julgeolekuohtu. Võimud kardavad ka avalikkuse pahameelt.

Mõni riik on oma Süürias võidelnud kodanikelt kodakondsuse ära võtnud.

Abdel Karim Omar ütles, et probleem tuleb lahendada koostöös rahvusvahelise kogukonnaga.

«Nende hulgas on tuhandeid lapsi, kes on kasvatatud üles ISISe ideoloogia vaimus,» hoiatas ta. «Kui neid lapsi ümber ei õpetata ja uuesti päritoluühiskondadesse ei lõimita, on nad potentsiaalsed tulevased terroristid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles