Sangar lõpetab Eestis tootmise (4)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triiksärke õmblevas Sangaris töötas eelmise aasta teisest poolest vaid üks õmblusliin. Nüüd lõpetab ka see, töö kaotavad kõik tootmisega seotud ligi 60 inimest.
Triiksärke õmblevas Sangaris töötas eelmise aasta teisest poolest vaid üks õmblusliin. Nüüd lõpetab ka see, töö kaotavad kõik tootmisega seotud ligi 60 inimest. Foto: Margus Ansu

Suur õmblusettevõte Baltika teatas läinud nädalal, et lõpetab kulude kokkuhoidmiseks Eestis tootmise.

Peamiselt meeste triiksärke valmistav Sangar otsustas järgmisest tootmishooajast minna sajaprotsendiliselt üle tootmise sisseostmisele, sellega seoses sulgeme oma õmblusliini, teatas Sangar ASi juht Raul Saks. «Kolm kuud jätkame veel praeguse tootmismudeliga, juulist läheme edasi uuel viisil,» täpsustas ta. «Juba praegu valmib meil 70 protsenti toodangust väljaspool Tartut ning tehtava muutusega saame senisest intensiivsemalt keskenduda müügi- ja brändi arendamisele.»

Seega valmivad Sangari kaubamärgiga triiksärgid edaspidi väljaspool oma maja. Koondamisega tuleb Sangarist lahkuda kõigil ligi 60 tootmisega seotud inimesel – 40 õmblejal, juurdelõikajatel ja teistel oskustöölistel. «Rõõmu me selle otsuse üle ei tunne, Sangar on tootmist Eestis hoidnud ja leppinud pikalt kalli omahinna kinnimaksmisega. Enam pole võimalik nii edasi minna,» tõdes Raul Saks.

Otsuse taga on tööjõukulude kiire kasv, mis on drastiliselt mõjutanud tööjõumahukate tootmisettevõtete konkurentsivõimet – täna on õmblemine Eestis 2–3 korda kallim kui meist tuhat kilomeetrit lõunapool.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles