3 nippi, kuidas võidelda kõhukinnisusega

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kat Jayne / Pexels.com

Aeg-ajalt puutume me kõik kokku kõhukinnisusega. Kuidas selle vastu võidelda ja seda juba eos vältida? Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Kõhukinnisuse korral muutub roojamine raskemaks ja harvemaks. Normaalseks peetav kõhu läbikäimine on inimestel erinev, mõned inimesed roojavad kolm korda päevas, teised vaid üks või kaks korda nädalas. Kui kõht käib läbi harvem kui kolm korda nädalas, on pausid siiski liiga pikad. Kolme päeva möödudes muutub väljaheide kõvemaks ning soolestiku tühjendamine on üha vaevalisem.

Kõhukinnisuse ebameeldivaid tunnuseid – puhitustunne, alakõhukrambid ja kõhuvalud – on ilmselt enamik meist kogenud. Eriti kogevad seda istuva elustiiliga inimesed. Kõhukinnisus tekib siis, kui inimesed ei tarbi piisavalt vett ja kiudaineid, samuti põhjustab seda roojamistungi allasurumine. See võib juhtuda näiteks siis, kui roojamine on hemorroidide tõttu valulikuks muutunud. Samuti võib probleem süveneda lahtistite pikaajalise kasutamise tõttu – see viib ajapikku soole loomuliku töö aeglustumiseni ja kõhukinnisuse probleem süveneb. Lühiajaliselt toovad lahtistid muidugi leevendust.

Kuidas kõhukinnisusest jagu saada ja seda edaspidi ennetada?

  1. Muuda elustiili

Kõige mõistlikum on kõhukinnisust üldse vältida. Oluline on regulaarselt süüa kiudaineterikast toitu, ning piisavalt liikuda, samuti ei tohi unustada ka veejoomist. Just rohke lihasöömingu kõrvale võiks tarbida korralikult vett. Mehed võiksid tarbida kolm liitrit vedelikku päevas ja naised 2,2 liitrit. Siia hulka arvestatakse ka see vee kogus, mis sisaldub juba erinevates toiduainetes.

Väga oluline roll on kiudainetel, mida võiks menüüs igapäevaselt üle 25 grammi olla. Sinna võiksid kindlasti kuuluda täisteraviljatoidud, juur- ja puuviljad ning marjad. Näiteks maasikad, mustsõstrad, ploomid ja vaarikad sisaldavad palju kiudaineid, mis leevendavad kõhukinnisust. Palju kiudaineid sisaldavad ka hernes, uba, kapsas, kaalikas, peet, porgand, kõrvits, datlid, viigimarjad, kuivatatud aprikoosid ja banaanid.

Hästi mõjuvad ka probiootikumid ja kõik häid baktereid sisaldavad jogurtid, mis parandavad soole mikrofloorat ja soodustavad soole tööd.

  1. Liigu piisavalt

Enne kui apteeki kiire leevenduse järele minna, tuleb kindlasti proovida seedimist turgutada liikumisega. Isegi vaid 20-minutilisest igapäevasest liikumisest on abi. Kasulikud harjutused on näiteks lamavas asendis jalgrattasõitu imiteerivad liigutused, põlvest kõverdatud jalgade vahelduv lähendamine kõhule ja kõhu eesseina tõukeliste liigutuste tegemine. Oluline on teha erinevaid kõhulihaseid tugevdavaid harjutusi.

Hea oleks ka lihtsalt jalutada, jalgrattaga sõita või joosta. Hästi mõjub seedimisele ka jooga.

  1. Kuidas kiiresti abi saada?

Kõhukinnisuse vältimiseks või selle esinemisel saab kiiret abi ka apteegist. Tugevama kõhukinnisuse vastu aitavad näiteks glütseriini rektaalsusposiidid, mis kergendavad ja pehmendavad väljaheite väljutamist, Smartlaxi pulber, mida lahustatakse leiges vees ja Eva/Qu suposiidid. Seedimist kergendab ka looduslikku artišokki sisaldav Botadyn, mis soodustab sapi eritumist ja stimuleerib rasvade lõhustumist.

Kellel on kõhukinnisusega probleeme, võiksid läbi teha kuuri mõne soolestiku tööd toetava toidulisandiga. Näiteks Salus Floradix Intestcare on puuviljamaitseline taimne toidulisand, mis sisaldab kurkumi-, piparmündi-, artishoki-, rosmariini- ja ingveriekstrakti. Kurkumiekstrakt toetab pikemaajalisel tarvitamisel seedimist. Vedelikus sisalduv magneesium aitab kaasa normaalsele lihaste tööle ja elektrolüütide tasakaalule. Salus Floradix IntestCare ei sisalda keemilisi lisaaineid ega alkoholi. See on laktoosi-, gluteeni- ja pärmivaba ning sobib ka taimetoitlastele ja veganitele.

Samuti on apteegikülastajad kiitnud kiudaineterikast soolepuhastus Detoxit, milles sisalduvad kasulikud ained – psüllium, linaseemned, mustikas, kurkum, piparmünt – puhastavad soolestikku, sidudes endaga kahjulikke ühendeid ja jääkaineid. Osmootilist rõhku tekitavad kiud aitavad kiirendada kasulike piimhappebakterite paljunemist ja taastada soolestiku mikrofloora normaalse tasakaalu. Soolestiku õigeaegse tühjendamise tagavad geeljat massi tekitavad veeslahustuvad kiud.

Soolestikku aitab puhasta ka Senna. Pikaajaliselt, üle kahe nädala, siiski seda järjest tarvitada ei tohi. Samuti on oluline teada, et Senna kasutamisel võib mõndadel inimestel esineda kõrvaltoimena kõhuvalu ja spasme, mistõttu ei ole rasedatel ja väikelastel soovitatav seda toodet kasutada.  

Kroonilise kõhukinnisuse korral võib abi olla ka probiootikumidest. Tavaliselt on kõhukinnisus lühiajaline ja lihtsalt leevendatav, aga mõningatel juhtudel võib kesta ka kauem.

Kõhukinnisuse tüsistusena võivad tekkida pärasoole juurde haavad, aga ka näiteks veenikomud ehk hemorroidid. Tegemist on üsna tavaliste muredega, millele leiab apteegist kiirelt leevendust, seega ei tasu valu ja ebamugavustunde käes piinelda vaid kohe julgelt apteegist abi otsida – rektaalkreeme ja suposiite leidub apteegis mitmesuguseid.

Kõhukinnisuse ja sellega seonduvate muredega tuleb kindlasti pöörduda arsti poole siis, kui probleem püsib üle kolme nädala, väljaheites leidub verd, esineb kõhuvalu, kaalukadu või valu roojamisel.

Copy
Tagasi üles