Toetuste vähendamine sunnib taarapunkte sulgema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustla taarapunkti viimane tööpäev tõi kohale kümneid inimesi, kes soovisid pudelitest lahti saada.
Mustla taarapunkti viimane tööpäev tõi kohale kümneid inimesi, kes soovisid pudelitest lahti saada. Foto: Alar Karu

Aasta eelviimasel päeval seisid Viljandimaal Mustla taarapunkti juures pikas järjekorras inimesed, kes soovisid vastuvõtukohta pudelid ära anda, sest edaspidi on taara tagasimüük alevikus küsimärgi all.


Osaühingu Kastan osanik Alar Karu ütles, et taarapunkti sulgemine oli sunnitud samm, sest uuest aastast käsitsi vastuvõtu hüvitamiseks antav summa 12 senti pakendilt viib tegevuse selgelt kahjumisse. Seni makstud 27 senti võimaldas tasuda kõik kulud ja maksta vastuvõtjale palka, uuest hüvitisest ei jagu raha isegi töötaja tasuks.



Mustlas tegutsevast neljast toidukauplusest võtab taarat vastu vaid Tiigi pood, kuid piiratud võimaluste tõttu saab seal pudeleid ära anda vaid kauba vastu.



«Meie võtame taarat endiselt käsitsi vastu,» lausus poe omanik Marge Pissarev. «Esialgu on olukord rahulik, pudeleid pole tavalisest rohkem toodud.»



A ja O kauplust pidava tarbijate ühistu juhatuse esimees Priit Aule ütles, et ühistu kavatseb Mustlasse tuua taaraautomaadiga soojaku, mis praegu asub Suure-Jaanis.



«Seal käib praegu uue taara vastuvõtu koha ehitus ja kui see valmis saab, viime soojaku Mustlasse,» rääkis Aule. «Uued toetusmäärad toovad kulusid küll juurde, aga et kauplustel on kohustus taarat tagasi osta, on mõttekas teha seda automaatidega.»



Osaühing Viiratsi Lihatööstus kavatseb oma toidupoodi rentida taaraautomaadi ja kui see korralikult töötab, siis aparaadi ära osta.



«Palju oleneb muidugi automaadi hinnast,» nentis poe omanik Mairot Paks. «Üks on selge: vähendatud hüvitismäära puhul ei tule käsitsi vastuvõtt enam kõne alla, sest sellega ei maksa töötajale palkagi.»



Osaühingu Eesti Pandipakend tegevjuht Rauno Peeter Raal selgitas, et panditaara vastuvõtu hüvitusmäärasid kärpides võeti aluseks möödunud aastal tehtud põhjendatud kulude analüüs. Algul pidid uued määrad rakenduma 1. augustist, kuid kaupmeeste soovil lükati tähtpäev viie kuu võrra edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles