3 müüti ainevahetusest, mis mõjutavad kaalu kaotamist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kas sina teadsid, et need levinud seisukohad ainevahetuse kohta on tegelikult müüdid? 

Toitumisspetsialist Samantha Cassetty purustab kolm levinud müüti ainevahetusest. 

1. Müüt: sa ei saa oma ainevahetust muuta

Kuigi geneetika ja tervislik seisund mängivad ainevahetuse juures olulist rolli, saad sa oma ainevahetusele ise kaasa aidata toitumise ja trenniga. On ju teada, et mida suuremad on lihased, seda rohkem kaloreid põletab organism ka puhkeasendis. Ainevahetusele mõjuvad Cassetty sõnul hästi ka täisväärtuslikud toidud. Liialdada ei tasu magusaga ja rafineeritud teraviljaga. 

2. Müüt: saledate inimeste ainevahetus on kiirem kui tüsedate oma

Tegelikult on tõde vastupidine. Cassetty selgitab, et kuna ainevahetus mängib olulist rolli kõigis organismi protsessides, tähendab see, et rohkem kaaluvad inimesed annavad oma ainevahetusele rohkem tööd, sest suurema massi liigutamine on raskem. 

3. Müüt: su ainevahetus püsib korras, kui teed trenni ja toitud tervislikult

Tervislik toitumine ja treening on küll ainevahetuse seisukohast olulised, aga ära ei tohi unustada ka une tähtsust. Cassetty sõnul mõjutab unepuudus ainevahetuse protsesse ning isegi üks unetu öö võib mõjuda kehvasti su hormoonidele ja suurendada söögiisu. Kui vaevled unepuuduses pikemat aega, on suure tõenäosusega varsti kohal ka kaaluprobleemid ja teised tervisemured, kirjutab PureWow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles