Briti parlament andis endale suurema rolli Brexiti protsessis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow.
Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow. Foto: EPA/Scanpix

Briti seadusandjad hääletasid esmaspäeval endale suuremate volituste andmise poolt Brexiti küsimuses; pretsedenditu otsusega saab parlament võimaluse korraldada lahenduse leidmiseks rea soovituslikke hääletusi.

Ettepanekut anda alamkojale alates kolmapäevast ajutiselt kontroll parlamendi päevakorra üle toetas 329 ja vastu oli 302 rahvaasemikku.

Tulemus annab seadusandjaile võimaluse hääletada poliitilise kriisi lõpetamiseks erinevate Brexiti variantide vahel. Tavaliselt kontrollib parlamendi päevakorda valitsus.

Kolm nooremministrit panid pärast valitsuse vastu hääletamist ameti maha. 

Tagasi astusid välisministeeriumi nooremminister Alistair Burt, tervishoiuminister Steve Brine  ja ettevõtlusminister Richard Harrington. 

Oma lahkumisavalduses kirjeldab Harrington valitsuse lähenemist kui ruletti riigi elanike valdava enamuse elude ja elatisvahenditega.

Briti valitsuse hinnangul lõi parlament demokraatlike institutsioonide tasakaalu muutes tuleviku jaoks ohtliku ja prognoosimatu pretsendendi. 

Brexiti ministeerium väljendas oma avalduses pettumust hääletustulemuse üle ning hoiatas, et igasugused kaalumisele tulevad variandid peab läbi rääkima Euroopa Liiduga.

Kolm aastat pärast seda, kui Briti kodanikud otsustasid referendumil Euroopa Liidust lahkuda, loob esmaspäevane hääletus eeldused otsustavaks lahinguks valitsuse ja parlamendi vahel parima viisi üle poliitilise kriisi lõpetamiseks. 

Seadusandjad saavad nüüd hääletada erinevate võimaluste üle, nagu artikkel 50 ja Brexiti tühistamine, veel ühe referendumi korraldamine, tolliliitu ja ühisturgu kuulumist hõlmav lepe ning EL-ist leppeta lahkumine. 

Samas ei ole seadusandjate otsus valitsusele siduv. 

"Valitsus kutsub jätkuvalt üles realismile -- ükskõik millised kaalutavad variandid peab läbi rääkima EL-iga," märkis Brexiti ministeerium. 

Peaminister väljendas varem oma skepsist protsessi suhtes, märkides, et samalaadsed katsed on andnud varem vastuolulisi tulemusi või pole andnud üldse mitte mingeid tulemusi. 

May tunnistas esmaspäeval, et pole endiselt taganud piisavalt hääli, et parlamendis omaenda kaks korda tagasi lükatud lepe läbi suruda. See on tõstnud taas päevakorda väljavaate, et Ühendkuningriik võib mõne nädala pärast Euroopa Liidust välja kukkuda. 

Londonis süvenevat kriisi silmas pidades nõustusid EL-i liidrid möödunud nädalal Brexitit kaks nädalat edasi lükkama, et hoida ära soovimatu leppeta lahutus 29. märtsil, mil 46 aastat kestnud suhe pidanuks ametlikult lõppema. 

Kuid nad hoiatasid, et kui May ei suuda sel nädalal parlamendiliikmeid oma lahkumisleppes veenda, peab Suurbritannia 12. aprillil tulema välja uue kavaga või lahkuma oma lähimast kaubanduspartnerist leppeta.  

EL suurendas varem esmaspäeval oma survet, teatades, et on viinud lõpule ettevalmistused Ühendkuningriigi leppeta lahkumiseks blokist. 

Komisjon visandas meetmed 13 põhivaldkonnas alates lennureeglitest ja maismaatranspordist kuni panganduse ja kalapüügiõigusteni, rõhutades, et need vaid vähendavad võimalikku kaost. 

"EL-i meetmed ei saa leevendada leppeta lahkumise üldist mõju, ei hüvita valmisoleku puudumist ega kopeeri EL-i liikmesuse kasu," märkis komisjon avalduses.

"Ettepanekud on oma laadilt ajutised ja piiratud ulatusega ning need kehtestab EL ühepoolselt. Tegemist ei ole minilepetega ja nende üle ei ole Ühendkuningriigiga läbi räägitud."

Kui Suurbritannia lahkub EL-ist leppeta, kehtestab EL viivitamatult oma reeglid piiril Ühendkuningriigiga - sealhulgas tollikontrolli, toiduohutusinspektsioonid ja EL-i standardite kontrolli, mis võib viia sadamates, lennujaamades ja Inglise kanali tunnelis pikkade järjekordadeni.

Briti parlament on Brexiti küsimuses endiselt sügavalt lõhestunud, peegeldades teravaid vastuolusid riigis. 

Seadusandjad juba hääletasid leppeta Brexiti vastu, kuid see jääb siiski vaikimisi õiguslikuks positsiooniks, kui alternatiivis kokku ei lepita. 

May pidas esmaspäeval Brexiti teemal kabineti erakorralise istungi. 

Ei ole selge, mis temast saab, kui parlament toetab EL-i sõbralikumat Brexiti alternatiivi, mis on vastuolus peaministri poliitikaga.

Kõige tõenäolisemaks peetakse, et seadusandjad eelistavad hoida riiki tolliliidus või EL-i ühisturul.

Need mõlemad on vastuolus May seisukohtadega. Tolliliit ei võimalda brittidel sõlmida omaenda kaubandusleppeid EL-i mittekuuluvate riikidega. Ühisturg aga nõuab valitsuselt taganemist May lubadusest taastada kontroll Ühendkuningriigi piiride ja rände üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles