USA katsetas edukalt uut mandritevaheliste rakettide tõrje süsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GDM-raketisüsteemi katsetus.
GDM-raketisüsteemi katsetus. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix

USA sõjavägi teatas eile, et viis esmakordselt edukalt läbi mandritevaheliste ballistiliste rakettide (ICBM) tõrjeks mõeldud süsteemi GDM nn kogupaugukatsetuse.

GDM-süsteem (Ground-based Midcourse Defense) tulistab kosmosesse püüdurraketi, mille ülesanne on lüüa ICBM rivist välja kineetilise energiaga.

Seekordne katsetus oli eriline põhjusel, et ICBM-i hävitamiseks tulistati välja korraga mitu – seekord kaks – püüdurraketti. Sellist nn kogupaugu katsetust poldud varem edukalt tehtud, teatas sõjavägi.

Esimene püüdurrakett lasti teele ICBM-i teeseldud laskeplatvormist rohkem kui 6500 kilomeetrit eemalt ja selle sihtmärk oli raketi see osa, mis lubab tuua raketi kosmosest Maa atmosfääri ühes tükis. Teise püüdurraketi sihtmärk olid esimesest tabamusest järele jäänud raketitükid.

Raketitõrjeagentuuri juhi kindralleitnant Samuel Greavesi sõnul oli katsetus USA sõjaväele kriitiliselt tähtis verstapost.

«GMD on meie kodumaa kaitseks eluliselt tähtis ning see katsetus näitas, et meil on vägagi tõelisele ohule vastu panna võimekas ja usutav heidutus,» rõhutas ta.

Ühendriigid on kulutanud teda ähvardavate ballistiliste rakettide õhus hävitamiseks mõeldud tehnoloogiate loomisele aastakümneid ja miljardeid dollareid. Nüüd üritatakse kasvavate ohtude tõttu neid püüdlusi hoogustada.

ICBM-e omavate riikide klubi seni viimane liige on Põhja-Korea. Riik liitus klubiga 2017. aastal, kui katsetas raketti Hwasong-15. Analüütikute sõnul suudab see lennata USA mandriosani välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles