Saudi Araabia mõistis USA hukka Golani tunnustamise eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viidapost Belani mäel Golandi kõrgendikel.
Viidapost Belani mäel Golandi kõrgendikel. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / Scanpix

Saudi Araabia, USA üks põhiliitlasi Lähis-Idas, mõistis eile hukka USA presidendi Donald Trumpi otsuse kuulutada Golani kõrgendikud Iisraeli territooriumiks.

«Saudi Araabia lükkab jõuliselt tagasi ja mõistab hukka USA valitsuse teate, et see tunnistab Iisraeli suveräänsust okupeeritud Golani kõrgendike üle,» teatas Saudi Araabia valitsus riigimeedia vahendusel.

«Golan on jätkuvalt okupeeritud Süüria araabia maa ning selle tunnistamine Iisraeli osana rikub ÜRO hartat ja rahvusvahelisi resolutsioone,» lisati teates. «Sellel saab olema negatiivne mõju Lähis-Ida rahuprotsessile ning piirkonna julgeolekule ja stabiilsusele.»

Saudi Araabia on üks USA põhiliitlasi Lähis-Idas ning kahe riigi suhted on oluliselt soojenenud pärast Trumpi ametisseastumist 2017. aastal.

USA otsus tunnustada Golani kõrgendikke Iisraeli osana läheb vastuollu aastakümnete pikkuse rahvusvahelise konsensusega.

Iisrael okupeeris Golani kõrgendikud, Läänekalda, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektori 1967. aasta Kuuepäevases sõjas. Golani ja Ida-Jeruusalemma hilisemat annekteerimist ei ole rahvusvaheline kogukond kunagi tunnustanud.

ÜRO julgeolekunõukogu ning varasemad USA valitsused olid alati pidanud Golani okupeeritud territooriumiks, mille tagasiandmine pidi olema osa Iisraeli ja Süüria lõpliku rahuleppe kõnelustest.

Trump pole oma otsusega suutnud kaasa tõmmata ühtegi oma liitlastest peale Iisraeli. Julgeolekunõukogus vetoõigust omavad Ühendkuningriik ja Prantsusmaa on mõlemad öelnud, et jätkuvalt peavad Golani Iisraeli okupeeritud alaks, nagu nõukogu resolutsioonid ette näevad. Sama on öelnud ka vetoõigusega Hiina ja Venemaa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles