Telefonipetturid varastasid soomlastelt viis miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefonikõne.
Telefonikõne. Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Eelmise aasta jooksul laekus Soome politseile üle saja kaebuse telefonipetturite kohta, kelle saagiks langes kokku viis miljonit eurot.

Soome politsei sõnul langes eelmisel aastal rahvusvahelise telefonipettuse ohvriks üle saja inimese, kellelt peteti hinnanguliselt välja viis miljonit eurot.

«Tegevus paistab olevat rahvusvaheline. Tüüpiliselt said ohvrid kõne +44-ga algavalt numbrilt, mis on Suurbritannia maakood,» lausus Riikliku Uurimisbüroo ametnik Marko Leponen.

Kõnesid on aga tehtud lisaks ka teiste maakoodidega ja kodumaistelt numbritelt.

Politsei sõnul on helistaja pärinud ohvritelt nende varade kohta ja lubanud neile osalust välisinvesteeringutes, millega oma varandust suurendada.

Mõne päeva jooksul võeti ohvritega ühendust e-kirja teel, et kanda raha üle välismaisele pangakontole või teostada tehing krüptovaluutaga. Algselt piirdusid summad mõnesaja euroga.

«Mõnel juhul maksti ohvrile pärast esialgset ülekannet tagasi kahekordne summa, mis väideti olevalt investeeringult teenitud tulu,» sõnas Leponen. Tegelikult ei olnud aga mingeid investeeringuid tehtudki.

Kuigi petturid paistsid eelistavad keskealisi elanikke, oli Leponeni sõnul ohvreid igas vanusegrupis.

Mõned ohvrid võtsid investeeringute tarbeks laenu, teised installeerisid arvutisse kaugligipääsu tarkvara, et makseülekandeid teostada.

Soome kommunikatsioonijärelvalve amet soovitas eelmisel aastal inimestel välisnumbritelt saabuvaid petukõnesid eirata. Eriti terava tähelepanu all oli ameti sõnul Samoa ja Paapua Uus-Guinea numbritelt tehtud kõned.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles