Europarlament pooldas kohustusliku kellakeeramise lõpetamist (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellad Euroopa Parlamendi hoone juures.
Kellad Euroopa Parlamendi hoone juures. Foto: PATRICK SEEGER / EPA / Scanpix

Euroopa Parlament hääletas eelnõu poolt, mis pooldab kohustusliku kellakeeramise lõpetamist 2021. aastast.

Ettepanek annab igale Euroopa Liidu liikmesriigile alates 2021. aastast valiku, kas nad jäävad püsivalt talve- või suveaega.

Hääletuse tulemused ei ole lõplikud vaid moodustavad aluse EL-i liikmesriikide edasistele aruteludele.

Euroopa Parlamendi transpordikomitee saadikud soovivad, et liikmesriigid arutasid valikut hoolikalt naaberriikidega, et vältida probleeme transpordivaldkonnas ja kaubavahetuses.

Ettepaneku kohaselt lõpetatakse kohustuslik kellakeeramine kaks aastat hiljem kui algselt plaanitud.

Kellakeeramise lõpetamist toetasid 410 parlamendisaadikut, vastu oli 192.

Praeguse EL-i direktiivi kohaselt liiguvad kõik 28 liikmesriiki märtsi viimasel pühapäeval suveajale ning oktoobri viimasel pühapäeval talveajale.

Euroopa Komisjon tegi eelmisel aastal ettepaneku kohustusliku kellakeeramise lõpetamiseks, sest küsitluste kohaselt pooldasid 84 protsenti inimestest kellakeeramise lõpetamist.

Europarlamendi ja Euroopa Komisjoni liikmed rõhutasid, et riigid peavad oma tegevust koordineerima, et vähendada majanduslikke riske.

Uute seaduste kohaselt võivad alalisele suveajale üleminekut pooldavad riigid viimast korda kella keerata 2021. aasta märtsi viimasel pühapäeval.

Need riigid, mis valivad alalise standardaja – ehk talveaja –, keeraksid viimast korda kella 2021. aasta oktoobri lõpus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles