Pildid ja video: Norras leiti georadari abil tähtsa viikingi viimane puhkepaik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra arheoloogid leidsid georadari abil Vestfoldis viikingilaeva kalme
Norra arheoloogid leidsid georadari abil Vestfoldis viikingilaeva kalme Foto: NTB SCANPIX / REUTERS/Scanpix

Norra arheoloogid leidsid riigi kaguosas Vestfoldis viikingilaeva matuse, mis on viikingite endise asula lähedal.

Pealinnast Oslost 100 kilomeetri kaugusel asuvast Borreparkenist on varem leitud mitmeid viikingitega seostatavaid igapäevaesemeid, teatab afp.com.

Arheoloogide teatel maeti selle laevaga sealses kogukonnas kunagi tähtsal positsioonil olnud isik, kes võis olla sõjapealik või kuningas.

«Uurisime ala georadari abil ja see näitas laevakujulist objekti. Samuti on maastikus viiteid, et kunagi kõrgus laeva kohal kalme,» teatas Vestfoldi kultuuripärandi ameti juht Terje Gansum.

Georadari pilt, millel on näha Norras Vestfoldis asuvat viikingiaegset laevakalme
Georadari pilt, millel on näha Norras Vestfoldis asuvat viikingiaegset laevakalme Foto: NTB SCANPIX / REUTERS/Scanpix

Euroopas on leitud seitse viikingilaevamatust, millest kolm leiti Norras.

Norra kõige paremini säilinud laevamatus leiti 1903. aastal Osbergis. Need kolm laeva on konserveeritud ja näha Oslo viikingimuuseumis.

Norras Osbergis 1903 leitud viikingilaeva matus
Norras Osbergis 1903 leitud viikingilaeva matus Foto: akg-images /Scanpix

Arheoloogide teatel ei ole neil praegu plaanis hakata leitud laeva välja kaevama, vaid nad uurivad seda tänapäevase tehnoloogia ja meetodite abil, mis võimaldavad seda teha vana matmispaika puutumata.

Norra arheoloogid leidisd Vestfoldis georadari abil viikingilaeva matuse
Norra arheoloogid leidisd Vestfoldis georadari abil viikingilaeva matuse Foto: VESTFOLD FYLKESKOMMUNE / AFP/Scanpix

«Viikingite kultuuris olid rituaalid tähtsad, ka matmisrituaalid ja see laev annab nende kohta kindlasti uut informatsiooni. Mitte igapäev ei leita viikingilaeva. Tegelikult ei olnud selle leidmine üllatus, sest selles paigas oli kunagi suur viikingiküla ning pinnases leidub kindlasti veel palju huvitavat,» teatas Vestfoldi maakonna juht Rune Hogsnes.

Norra Kliima- ja keskkonnaminister Ola Elvestuen poseerimas Vestfoldis paigas, kus georadari abil leiti viikingilaeva matus. Laeva asukoht on maapinnal tähistatud
Norra Kliima- ja keskkonnaminister Ola Elvestuen poseerimas Vestfoldis paigas, kus georadari abil leiti viikingilaeva matus. Laeva asukoht on maapinnal tähistatud Foto: VESTFOLD FYLKESKOMMUNE / AFP/Scanpix

Arheoloogide teatel võib pinnases olev matmislaev olla umbes 15-meetrine, kuid veel ei ole selge, kui palju sellest alles on.

Norra kultuuripärandi uurimiskeskuse arheoloogi Knut Paasche teatel on Vestfoldi leiupiirkonnas näha veel kaheksat matmispaika, kus võib olla laevamatus.

Viikingiaeg kestis 8. – 11. sajandini, mil Skandinaaviast pärit sõdalased-kaupmehed seilasid nii Briti saartele kui jõudsid Mustale merele.

19. sajandi joonistus viikingilaeva matusest
19. sajandi joonistus viikingilaeva matusest Foto: akg-images /Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles