Timmermans: Euroopa Komisjon on ebapopulaarne nagu jalgpallikohtunik (5)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside juhtkandidaadist Frans Timmermans arvab, et üks tema parteipere languse põhjuseid on see, et vastupidiselt nende lubatule on varalised lõhed inimeste vahel ainult kasvanud. 
Sotside juhtkandidaadist Frans Timmermans arvab, et üks tema parteipere languse põhjuseid on see, et vastupidiselt nende lubatule on varalised lõhed inimeste vahel ainult kasvanud. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Scanpix

Samamoodi kui Ungaris propagandaplakatitele pandud Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker on ka tema hollandlasest parem käsi, esimene asepresident Frans Timmermans saanud tunda korrale kutsutud liikmesriigi kättemaksuks korraldatud isiklikke rünnakuid.

«Neid tuleb lihtsalt eirata,» kõlab tema soovitus nendega toimetulekuks. Muuseas ka vene keelt valdav Timmermans ei keeruta poliitkorrektselt, vaid ütleb, et oma mitteliberaalse demokraatia retsepti võttis Viktor Orbán otse üle tolles vallas edukad esmakatsetused teinud sõbralt Vladimir Putinilt. Aga kui Orbán on alati lõpuks kõiki Euroopa Kohtu otsuseid täitnud, siis suurem murelaps on tema silmis hoopiski Poola praegune valitsus.

Brexiti asjus pole ikka veel just palju selgust. Mis teile selle protsessi juures enim muret valmistab?

Õnnetu juhuse tõttu juhtuda võiv kõva Brexit. Kõik ütlevad, et ei taha kõva Brexitit, aga kuna sellele tegelikult alternatiive pole, juhtub ta ikkagi ja tekkiv kahju on kõigile tohutu.

Millist peamist kahju inimesed esimesena näeksid?

Loomulikult saab esimene kahju olema majanduslik: kaubandusele, majanduse arengule, varustusliinidele. Selle tagajärjel hakkab tekkima teisi kahjusid – poliitilisi, süüdistusi, et kelle tõttu see juhtus. See on poliitilise süsteemi olemuses, et süüdistatakse alati kedagi teist ja kunagi ei võeta vastutust.

Sellel võib olla pikaajaline negatiivne mõju Briti inimeste suhtumisele ELi ja ka vastupidi. Mis oleks kõige hullem kahju, sest isegi brittidega koos moodustame vaid seitse protsenti maailma rahvastikust.

Kui raiskame aega omavahel jagelemisele, selle asemel et tegeleda tulevikuväljakutsetega, siis ülejäänud maailm lihtsalt eirab meid ja läheb oma eluga edasi. Ja meie saame vaid aktsepteerida otsuseid, mida teised mujal meie kohta langetavad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles