Komooride president Assoumani valiti ametisse tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Azali Assoumani.
Azali Assoumani. Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

Komooride president Azali Assoumani valiti teisipäeval ametisse tagasi, teatas riigi keskvalimiskomisjoni esimees Djaza Ahmed Mohamed tuginedes esialgsetele andmetele.

Aastal 2016 ametisse asunud Azali juhtis jõuliselt oma peamise rivaali Mahamoudou Ahamada ees, kes kogus vaid 14,62 toetusprotsenti.

Esimehe sõnul sai Assoumani 61 protsenti häältest.

Assoumani väitel elas ta kuu alguses valimiste eel ringi sõites üle tapmiskatse. Tapmiskatses ei saanud keegi viga. Opositsioon ei pidanud jutte Anjouani saarel aset leidnud rünnakust usaldusväärseks.

India ookeani saareriigis on olukord pinev pärast lühikeseks jäänud relvastatud ülestõusu Anjouani saarel ja Azali võitu referendumil, millega ta sai õiguse 2029. aastani võimule jääda. Opositsioon boikottis rahvahääletust.

Azali tuli võimule 1999. aastal sõjalise riigipöördega ja jäi 2006. aastani valimiste tulemusena võimule. Pärast 2016. aastal presidendiametisse naasmist olevat ta kriitikute sõnul muutunud autoritaarseks.

2001. aastal vastu võetud põhiseaduse kohaselt vahetub võim Komooride kolme suurema saare vahel iga viie aasta tagant. 

Referendumi järel on see kokkulepe tühistatud ning asendatud korraga, kus president valitakse viieks aastaks, mida on võimalik pikendada ühe ametiaja võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles