Ekspert selgitab: mis vahe on elukindlustusel ja õnnetusjuhtumikindlustusel

ERGO kindlustus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kas tead, mis vahe on elukindlustusel, laenukindlustusel, õnnetusjuhtumikindlustusel ja reisikindlustusel ning miks neid vaja on? ERGO elu- ja tervisekindlustuse arendusjuht Dekla Uusma teeb selle kõik puust ja punaselt selgeks.

Mis see elukindlustus üldse on?

Elukindlustus on piltlikult öeldes iseenda kaskokindlustus. Kui tervis läheb katki, siis saab kindlustuselt hüvitist, et see korda teha. Kui inimene sureb, saavad lähedased hüvitist, mis aitab nende elu ümber korraldada,“ selgitas Uusma. Elukindlustuse kindlustuskaitse kehtib 24/7 üle maailma.

Mis vahe on õnnetusjuhtumikindlustusel ja elukindlustusel?

Väga tihti mõeldakse elukindlustuse all ka õnnetusjuhtumikindlustust. „Jah, see on teatud mõttes elukindlustus, kuid hüvitist makstakse ainult traumade ja õnnetuste korral, näiteks lihaste rebestused või luumurrud,“ rääkis ERGO elu- ja tervisekindlustuse arendusjuht.

Aga mul on juba elukindlustus – pank tegi, kui kodulaenu võtsin.

Keeruliseks lähebki elukindlustuse mõiste siis, kui seda pakub näiteks pank koos kodulaenuga. Sellisel juhul pole enamasti tegemist klassikalise elukindlustusega, vaid laenukindlustusega. „Kui elukindlustuse lepingus saab lepingu sõlmija ise valida inimesed, kes hüvitist saavad, siis laenukindlustuse puhul on raha saajaks pank,“ märkis Uusma. „Enamasti kustutatakse laenukindlustusega kodulaen või teatud protsent laenusummast. Muude kulutustega, näiteks kodu ümberehitus, kommunaalkulud või matusekulud, peab pere ise hakkama saama.“

Kui mul on aastane reisikindlustus tehtud, siis miks ma vajan veel elukindlustust?

Reisikindlustus on järjest populaarsem ning tihedamad reisisellid või ärireisidel käijad ei tee enam ammu vaid ühte reisiperioodi hõlmavat reisikindlustust, vaid võtavad kohe aastase reisikindlustuskaitse. Juhul kui reisil juhtub mõni õnnetus või tabab terviserike, siis on võimalik saada tasuta arstiabi. Siiski pea meeles, et tegu pole klassikalise elukindlustusega, kuna kodumaal olles sellest kasu pole.

Olgu, kindlustuse valisin välja. Aga mille järgi valida kindlustussumma?

„Ekslikult arvatakse, et elukindlustuse summa peaks olema nii suur, et pere saaks aegade lõpuni toime tulla. Üldjuhul soovitame valida kindlustussummaks 1-3 aasta sissetulek ning lisaks arvestada finantskohustusi. Juhul, kui sissetulek suureneb ja kohustused muutuvad, saab igal ajal tasuta lepingut muuta,“ sõnas Dekla Uusma. Tema hinnangul mediaanpalka teeniva inimese kindlustussumma ilma laenu, liisingut jmt arvestamata võiks olla 12 696 - 38 088 eurot, mis teeks 35-aastase inimese kindlustusmakseks ligi 5-11 eurot kuus. Antud arvestuses on võetud 2018. aasta 4. kvartali mediaanpalk 1058 eurot kuus.

Mitmete kindlustusandjate kodulehtedel on kalkulaatorid, kust saab ise valida kindlustussumma- ja kaitsed. ERGO pakutavate kindlustuste kohta leiab lisainfot www.ergo.ee ja lähimast kontorist.

Kindlustusliik

Millal makstakse?

Kui suur on hüvitis?

Elukindlustus

Raske haiguse diagnoosi, puuduva töövõime, surma korral

Kokku lepitud kindlustussumma (ühekordne hüvitis)

Laenukindlustus

Puuduva töövõime, surma korral

Kokku lepitud % laenusummast

Õnnetusjuhtumikindlustus

Trauma, õnnetuse korral

Kokku lepitud kindlustussumma

Reisikindlustus

Reisil toimunud õnnetuse ja haiguse korral

Vastavalt haigla arvele, maksimaalselt kokku lepitud kindlustuussumma ulatuses

Rohkem teavet õnnetusjuhtumikindlustuse ja elukindlustuse kohta https://kindlustame.ee/

Copy
Tagasi üles