Bruneis hakatakse geivahekorda surmanuhtlusega karistama (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalik nüpeldamine Indoneesias.
Avalik nüpeldamine Indoneesias. Foto: HOTLI SIMANJUNTAK / EPA / SCANPIX

Abielurikkumist ja seksi samasooliste vahel hakatakse Bruneis peatselt karistama kividega surnuksloopimisega, teatasid väikeriigi võimud täna. 

Maavarade poolest rikka ning ranget šariaadiseadust jõustava Brunei sammu mõistsid inimõigusorganisatsioonid karmilt hukka. 

Kagu-Aasia sultanaat jõustab ametlikult uue karistusseadustiku, mis näeb varguses süüdimõistetud inimestele ette ka jäsemete maha raiumist, järgmisel kolmapäeval. 

Homoseksuaalsus on Bruneis juba ebaseaduslik, kuid uute seaduste järgi hakatakse seda karistama hukkamisega. Seadus puudutab ainult moslemeid.

Varguse puhul raiutakse esimese rikkumise korral maha süüdimõistetu parem käsi, teise rikkumise korral vasak jalg. 

Amnesty International ärgitas Bruneid täna koheselt uute karistuste jõustamist peatama.

«Nõnda julmade ja ebainimlike karistuste jõustamine on iseenesest kohutav,» ütles organisatsiooni Brunei uurija Rachel Chhoa-Howard avalduses. 

«Mõned potentsiaalsed «rikkumised» ei tohiks üldse kuritegude alla käia, sealjuures konsensuslik seks kahe samasoolise täiskasvanu vahel,» ütles ta. 

Brunei prokuratuuri teatel jõustuvad uued karistused 3. aprillil.

Esmakordselt teatati karmide karistuste seadustamise kavatsusest 2013. aastal, kuid nende jõustamist on edasi lükatud juriidiliste üksikasjade väljatöötamise ajaks ning inimõiguslaste vastuseisu tõttu. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles