Endises kruusakarjääris etendub näidend laulupeo sünnist

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lydia Koidulat kehastab lavastuses Saara Nüganen.
Lydia Koidulat kehastab lavastuses Saara Nüganen. Foto: Herkki Merila

Kui külmakuudel saab Tartu lumepargis talverõõme nautida, siis sel suvel muutub Eesti Rahva Muuseumi vahetus läheduses asuv org hoopistükkis teatripaigaks. Seal etendub 11.–19. juunini näidend «Pidu tuli», mille kirjutas Loone Ots spetsiaalselt laulupeo 150 aasta juubeliks ja mis jutustabki üldlaulupeo saamisloo.

«Kui me neli aastat tagasi vanas kruusakarjääris lumepargi avasime, oli mõte, et seal võiks olla ka mõni suvine tegevus. Laulupeo sünnist rääkiva lavastuse idee tekkis meil juba eelmisel aastal, kuid teostuseni jõudsime alles nüüd,» ütles lavastuse produtsent Jaan Olmaru.

Näidendi lavastab Karl Laumets Vanemuisest, Johann Voldemar Jannsenit kehastab sama teatri näitleja Hannes Kaljujärv ja Lydia Koidulat Saara Nüganen Pärnu Endlast. Teistes osades on Riho Kütsar (Vanemuine), Jürgen Gansen (Kuressaare linnateater), Kärt Tammjärv (Vanemuine), Karl Edgar Tammi (teater Must Kast) ja mitmed teised. Lavastuses teevad kaasa näitlejad Lendteatrist, laulupeomuuseumi näiteringist, samuti osaleb Väägvere pasunakoor ning mitu Tartu segakoori. Lavastuse kunstnikud on Martin Mikson ja Anna-Liisa Pärt ning koorijuht Mall Türk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles