Swedbanki probleemid said uue mõõtme: panka kahlustatakse ulatuslikus pettuses (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peakontor Rootsis
Swedbanki peakontor Rootsis Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Eile Swedbanki peakontorit läbi otsinud Rootsi majanduskuritegude büroo teatas, et panka kahtlustatakse lisaks siseteabe avaldamisele ka suuremahulises pettuses.

27. veebruaril teatas Rootsi majanduskuritegude uurimise ameti peaprokurör Thomas Langrot, et otsustas algatada Swedbanki osas eeluurimise siseteabe loata avaldamise kahtluse kohta. «Ma olen algatanud eeluurimise, sest meil on alust arvata, et 15 suurimale aktsionärile edastati siseteavet enne seda, kui SVT loo avaldas,» ütles Langrot.

Nüüd on eeluurimine laienenud nii vaadeldava ajaperioodi kui kahtlustuste osas. Nimelt kahtlustatakse Swedbanki ka suuremahulises pettuses. Uurimise käigus on prokurör ning finantsturgude amet uurinud panga poolt avaldatud börsi- ja pressiteateid perioodil 23. oktoober. 2018 kuni 20. veebruar 2019.

«Kogutud informatsioon näitab, et Swedbank andis eksitavat informatsiooni nii avalikkusele kui börsile selles osas, mida pank teadis rahapesukahtlusest Swedbankist ja Balti riikides,» ütles Langrot. Käimasolev uurimine näitab, kas tegemist on pettusega ning kes peaksid selle eest vastutuse võtma.

Majanduskuritegude büroo rõhutab, et nende uurimine ei puuduta võimalikku rahapesu, vaid börsi ja avalikkuse eksitamist ning siseteabe loata avaldamist.

Panga tegevjuht: Swedbanki jaoks oli väga raske päev

Swedbanki tegevjuht Birgitte Bonnesen ütles eile pressiteate vahendusel, et teeb kõik endast oleneva, et praegust situatsiooni lahendada. «Me tegutseme valdkonnas, mis sõltub usaldusest ja ma saan siiralt aru, kui tõsine antud olukord on,» ütles ta. 

«Rootsi majanduskuritegude poolt esitatud kahtlustus puudutab ebaseaduslikku siseinfo avaldamist ja raskekujulist pettust. Nagu varasemalt öeldud, ei ole praegusel hetkel ühegi füüsilise või juriidilise isiku osas kahtlustust esitatud. Me teeme koostööd bürooga ja ootame järeldusi,» lisas Bonnesen. 

Swedbank on kaotanud veerandi oma väärtusest

Swedbanki aktsia on rahapesukahtlustuse eelse ajaga võrreldes kukkunud 26,8 protsenti, kolmapäeval sulgus panga aktsia 154,15 Rootsi krooni tasemel ehk pank on kaotanud oma väärtusest 6,15 miljardit eurot.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles