Amnesty: Assad ründas Idlibi haiglaid ja koole (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak Idlibi provintsis.
Õhurünnak Idlibi provintsis. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

Süüria režiimiväed on viimase kuu jooksul Idlibi provintsis rünnanud haiglaid ja koole, teatas inimõigusorganisatsioon Amnesty International täna.

Bashar al-Assadi valitsusvägede rünnakutes on viimase kuu jooksul kannatada saanud Idlibi koolid ja haiglad.

26. märtsil Sheikh Idrissi kooli tabanud raketirünnakus hukkus üks kümneaastane poiss ja viga sai kaks last, teatasid meditsiinitöötajad. Kooli läheduses ei ole ühtegi sõjalist sihtmärki.

9. märtsil Saqarebis korraldatud rünnakus sai kahjustada Al-Hayati haigla, verekeskus ja kiirabikeskus. Haigla tuli rünnaku järel ajutiselt sulgeda.

Amnesty International koostas raporti tuginedes kümnete tunnistajate ütlustele ja videomaterjalide ning satelliitfotode analüüsile.

«Süüria valitsus näitab jätkuvalt üles täielikku hoolimatust sõjaseaduste ja tsiviilisikute elude suhtes,» märkis Amnesty International avalduses.

Türgi piiri ääres asuv Idlib on viimane suurem Süüria opositsiooni kants. Sunniviisiline ümberasustamine teistest piirkondadest on kasvatanud piirkonna populatsiooni ühelt miljonilt kolmele miljonile.

Septembris sõlmiti Idlibi rünnakutest päästmiseks Venemaa toetusega vaherahuleping. Alates jaanuarist on rahu aga murenema hakanud, sest mõõdukamatelt vägedelt haaras kontrolli islamimässuliste rühmitus Hayat Tahrir al-Sham.

Viimase nelja nädala jooksul eskaleerunud režiimi õhurünnakud on ilmselt keskendunud strateegilise tähtsusega M5 kiirtee piirkonda, mis viib Damaskusest Alepposse. Tegu on riigi ühe peamise kaubandusteega.

Konflikti jälgijate sõnul on hiljutine vägivald nõudnud vähemalt 170 tsiviilisiku elu ning sundinud kodust lahkuma tuhandeid inimesi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles