Briti alamkoja spiiker lubab saadikutel Brexiti üle reedel hääletada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiboristist opositsiooniliider Jeremy Corbyn vastab Suurbritannia konservatiivist peaministri Theresa May parlamendi alamkojas tehtud avaldusele.
Leiboristist opositsiooniliider Jeremy Corbyn vastab Suurbritannia konservatiivist peaministri Theresa May parlamendi alamkojas tehtud avaldusele. Foto: Uk Parliamentary Recording Unit/EPA/Scanpix

Briti parlamendi alamkoja spiiker lubab parlamendisaadikutel hääletada reedel Brexiti-leppe üle kolmandat korda, kuid leppega kaasas käiv poliitiline deklaratsioon Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu tulevikusuhte kohta jääb hääletuselt kõrvale.

«See eelnõu on uus, (varasematest) oluliselt teistsugune,» ütles John Bercow neljapäeval parlamendile. Eelmise hääletamise pidamise ettepaneku blokeeris ta 17. sajandist pärit reegliga, mille eesmärk on hoida parlamendis ära pidevad hääletused sama teksti üle.

Hääletusele pannakse Euroopa Liiduga läbi räägitud ja õiguslikult siduv 585-leheküljeline lahkumislepe. See hõlmab nn lahkumisarvet, kodanike õigusi ning vastuolulist Iiri kaitsemeedet, kirjutab Briti ringhääling BBC.

Leppega kaasas käiv poliitiline deklaratsioon Ühendkuningriigi ja EL-i tulevikusuhte kohta jääb aga hääletuselt kõrvale.

Deklaratsiooni väljajätmine on katse muuta lepet sedavõrd, et lepe erineks varem kaks korda tagasi lükatud leppest piisavalt ning valitsus saaks Bercow' jõustatud kordushääletuse keelust mööda.

Brexiti rakendamine nõuab aga veel ühte parlamendihääletust.

Parlamendis valitsust esindav Andrea Leadsom ütles, et lahkumisleppe läbihääletamine oleks kooskõlas eelmisel nädalal toimunud EL-i tippkohtumise seisukohaga, mis lubab lükata Brexiti tähtaja 22. maile.

Pakkumine sõltus sellest, kas Briti parlament kiidab leppe heaks reede kella 23-ks (Eesti aeg laupäeval kell 1) ehk praegu kehtivaks Brexiti tähtajaks.

«Ärgitan kõiki parlamendisaadikuid (lepet) toetama ja tagama, et lahkume EL-ist 22. mail, mis annaks inimestele ja firmadele vajatud kindluse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles