Saksamaa pikendas poole aasta võrra relvamüügikeeldu Saudi Araabiale (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert.
Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert. Foto: IPON-BONESS/SIPA/IPON-BONESS/SIPA

Saksamaa pikendas kuue kuu võrra oktoobris kehtestatud relvaekspordiembargot Saudi Araabiale, teatas Berliin neljapäeva hilisõhtul. 

Saksamaa pikendas kuue kuu võrra oktoobris kehtestatud relvaekspordiembargot Saudi Araabiale, teatas Berliin neljapäeva hilisõhtul. 

"Korraldust peatada volitatud relvaeksport Saudi Araabiasse pikendatakse 31. märtsilt kuue kuu võrra 30. septembrini 2019," teatas valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert avalduses. 

Berliin külmutas oktoobris pärast saudi võimukriitilise ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrva kuningriigi Istanbuli konsulaadis relvamüügi Saudi Araabiale ja teistele Jeemeni sõjas osalevatele riikidele.

Sakslaste otsus on kohanud vastuseisu teistes Euroopa Liidu riikides, sest algselt 9. märtsini kehtestatud keeld pärsib ka ühiseid Eurofighterite ja Tornadode projekte.

Prantsusmaa ja Suurbritannia on keelitanud Saksamaad ekspordikeeldu tühistama, inimõigusorganisatsioonid aga nõuavad, et see jääks kehtima ka pärast pühapäevaks 31. märtsiks määratud uut tähtaega.

Keelu pikendamist oli nõudnud ka kantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juhitava võimuliidu väiksem partner Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD). 

"Me vastustame kaitseeksporti diktatuuridele ja aktiivsetesse konfliktitsoonidesse," ütles SPD aseesimees Ralf Stegner.

Merkeli konservatiivide blokk pooldab relvamüügi jätkamist, vähemasti Euroopa ühiste kaitseprojektide raames.

"Saksamaa järjekordne ühepoolne kaitseekspordi peatamine Euroopa ja NATO partneritega kooskõlastamata oleks vale ja ohtlik," ütles konservatiivide majanduspoliitikaekspert Joachim Pfeiffer ajalehele Passauer Neue Presse.

Prantsuse suursaadik Anne-Marie Descôtes kritiseeris sel nädalal Saksamaa "ettearvamatut" relvaekspordipoliitikat ja märkis, et mõned selle sektori ettevõtted turustavad oma tooteid "saksavabadena", mis tähendab, et neis ei ole ühtki Saksamaal toodetud osa.

Kolmapäevasel Saksa julgeolekunõukogu istungil lahendust ei leitud, mistõttu jätkusid arutelud neljapäeval. 

Üheks väljapakutud variandiks on anda luba rahvusvahelistele kaitsetoodetele, milles Saksamaa osa jääb alla 20 protsenti.

Ka Stegner kutsus leidma probleemile "mõistlikku lahendust", rõhutades, et ka SPD jaoks on oluline, et Saksamaa teeks teiste Euroopa riikidega ühiste kaitseprojektide vallas koostööd. 

Meedia teatel kaalutakse ka mõtet loobuda andmast Saudi Araabiale kuus mereväe patrull-laeva ja üks õppelaev, mille Saudi Araabia on Saksamaalt tellinud. Kui Saudi ekspordipiirangut pikendatakse kuus kuud, siis saaks Saksa riik osta laevad oma mereväele, tolliametile ja politseile, kirjutab meediagrupp RND.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles