Soome keelustas neonatside organisatsiooni tegevuse (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PVL-i meeleavaldus Stockholmis.
PVL-i meeleavaldus Stockholmis. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Soome ülemkohus keelustas eile ajutiselt neonatsliku organisatsiooni Põhjala Vastupanuliikumine (PVL) tegevuse.

Soome ülemkohus keelustas eile PVL-i tegevuse, kuid märkis, et rühmitusel on õigus alama astme kohtus otsus edasi kaevata. Ülemkohus lisas, et lõplik otsus rühmituse alalise keelustamise kohta langetatakse hiljem.

Riiklik politseiliit nõudis rühmituse tegevusele ajutise keelu kehtestamist pärast seda, kui ringkonnakohus ja apellatsioonikohus nõudsid PVL-i laialisaatmist.

Politseiliit on väljastanud käsu sekkuda igasugusesse PVL-i tegevusse.

«Igasugune PVL-i tegevus on nüüdsest keelustatud. Ühendusel ei ole lubatud demonstratsioonide korraldamine ega oma sümbolite või lippude avalikus kohas kasutamine. Selle sümbolite kasutaminst võib lugeda keelatud organisatsiooni tegevuse jätkamisena,» lausus politseiliidu peainspektor Heikki Lausmaa.

PVL väidab, et on tegutsenud sõnavabaduse ja kodunemisvabadusega lubatud raamides.

«Politseiliidu kohaselt on põhjust PVL-i tegevuse lõpetamiseks, sest see rikub fundamentaalselt seadust ja moraaliprintsiipe, levitades näiteks vihakõnet migrantide, seksuaalvähemuste ja juutide kohta, seades kahtluse alla holokausti ning ülistades fašiste ning kiites heaks vägivalla, mis on toimunud rühmituse operatsioonide ajal,» lausus ülemkohus.

Ülemkohtu lõpliku otsuse välja kuulutamiseks võib kuluda kuni aasta. Kuigi alamad kohtud on käskinud PVL-il tegevus lõpetada, ei ole need otsused olnud seaduslikult siduvad.

Politseiliit taotles mõnda aega PVL-i sulgemist 2016. aastal, mil organisatsiooni üks juhte Jesse Torniainen vangistati. Torniainen mõisteti süüdi PVL-i demonstratsiooni ajal Helsingi raudteejaama lähedal toimunud relvastatud rünnakus. Rünnaku ohver suri mõni päev hiljem.

Pirkanmaa piirkonnakohus taotles esmakordselt PVL-i tegevuse keelustamist järgmisel aastal.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles