Põhja-Korea on raketikompleksi taastamisega lõpule jõudmas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitfoto Sohae raketikompleksist.
Satelliitfoto Sohae raketikompleksist. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea on peaaegu lõpetanud raketikompleksi taastamise, mille riik lubas eelmisel aastal sulgeda, teatasid Lõuna-Korea parlamendisaadikud täna.

Pärast veebruari lõpus toimunud Hanoi tippkohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi vahel, ilmusid satellitfotod, mis näitasid, et Põhja-Korea Sohae raketipolügoonil on taastunud tegevus.

Teated tõid kaasa rahvusvahelise mure, et Pyongyang võib valmistuda pikamaaraketi või satelliidi stardiks.

Trumpi ja Kimi kohtumine lõppes ootamatult mingeid kokkuleppeid saavutamata, jättes õhku küsimuse, kuidas kaks riigijuhti kavatsevad saavutada lubatud Korea poolsaare tuumarelvitustamise.

«Põhi alustas enne Põhja-Korea ja USA tippkohtumist veebruaris keskuse taastamist, mis eelmise aasta juulis osaliselt lammutati,» lausus parlamendisaadik Kim Min-ki pärast Lõuna-Korea Riikliku Luureagentuuri esindajatega peetud kinnist kohtumist. «Töö on peaaegu lõpule jõudnud, praegu tehakse hooldustöid.»

ÜRO Julgeolekunõukogu on keelanud Põhja-Koreal kosmoserakettide arendamise, öeldes, et satelliitide orbiidile viimiseks kasutatav tehnoloogia on sarnane sellele, mida kasutatakse mandritevaheliste ballistiliste rakettide juures.

Selle kuu alguses teatas Washingtonis asuv mõttekoda Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus, et Sohae raketikompleksis käib suunatud tegevus.

Tänased teated võivad viidata sellele, et Pyongyang on muutnud oma poliitikat, mis eelmise aasta tippkohtumisel Lõuna-Korea riigijuhi Moon Jae-iniga kokku lepiti.

Eksperdid on hoiatanud, et igasugune raketikatsetus võib tuumarelvitustamise kõnelused ohtu seada.

Lõuna-Korea presidendi rahvusliku julgeoleku nõuniku Moon Chung-ini sõnul oleks selle tagajärjed katastroofilised.

Tuumariik hoiab käigus ka uraani rikastamise rajatisi nagu Yongbyoni tuumakompleks.

Pyongyang on väitnud, et pakkus kõnelustel USA-ga Yongbyoni lammutamist majandussanktsioonide kaotamise vastu.

Ühendriikide ametnike sõnul pole selge, milliseid osasid Yongbyoni suurest kompleksist Pyongyang silmas pidas. Trump on nõudnud tuumarelvade täielikku hävitamist enne kui sanktsioone leevendama asutakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles